Tigrovska pot - Ocizla - Beka  7758

Tigrovska pot - Ocizla - Beka

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče vas Ocizla
Dolžina poti 6,5 km krajša pot
Trajanje poti 2-3 h s postanki
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Tigrovska spominska krožna pot povezuje dve odmaknjeni primorski vasici Ocizlo in Beko.

Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu za Kozino. Držimo se smeri za Kozino in Koper. Cesta nas vodi pod avtocestnim viaduktom, kmalu pridemo do križišča, kjer nas prometni smerokaz usmeri desno za Ocizlo in Klanec. Na prvem križišču za vasjo Klanec zavijemo desno za Ocizlo. Po ozki lokalni cesti se zapeljemo v središče vasi in parkiramo pri košarkaškem igrišču. Tu bomo ob cesti tudi opazili informativno tablo Tigrovske spominske poti z zemljevidom poti in slikami znamenitosti.

Sprehodite se mimo več slapišč, nekaj metrov visokega Slapa v Žlebini, ki obilno odlaga lehnjak ter nas vodi tudi mimo ruševin starega mlina. Pot je zelo zanimiva, razgibana, vodi nas preko več nižjih grap, najbolj pa so nam bile zanimive kraške jame mimo katerih nas vodi pot.

Zelo slikovita je Miškotova jama do katere pridemo preko naravnega mostu. Jama se ponaša z visokim naravnim stebrom. Prav tako je posebna Maletova jama s ponornim slapom. Le-ti so na Slovenskem zelo redki. Naslednja jama se imenuje Blažev spodmol. Jama je lahko dostopna, skozi njo pa se lahko sprehodimo vse do izhoda na njenem drugem koncu. Precej globoko, do prvega preloma, bomo prišli tudi z mlajšimi otroki. Pri obisku jam pa bodite vseeno previdni, mlajši otroci naj bodo pod nadzorom staršev ali skrbnikov. V jamah upoštevajmo bonton. Na pot zato obvezno vzamemo svetilke. Jamski sistem Blaževega spodmola je sicer še precej daljši in priljubljen med športnimi jamarji. Kmalu za Ocisko jamo Korošco pridemo do razpotja krajše in daljše verzije Tigrovske spominske poti, v pomoč pri hoji naj vam bo naš gpx poti.

Pot je vredno prehoditi ob visokih vodah, saj so številna slapišča in slapovi večino leta suhi.

 

Zanimivosti

Tigrovska pot je nastala v spomin na domoljubno primorsko organizacijo TIGR iz Ocizle, katere člani so se kmalu po prvi svetovni vojni začeli boriti proti fašistični Italiji in njeni okupaciji Primorske.

Domoljubna organizacija je bila po drugi svetovni vojni pozabljena, a je bil spomin nanj ponovno obujen po samoosvojitvi Slovenije leta 1991.

Zemljevid

Naloži GPX

Tigrovska pot-Ocizla
Koordinate izhodišča 45,590319
13,908842

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Avio Pub

Naj omenimo, da je hrana tu naravnost vrhunska, kar priča tudi zasedenost v času kosila! Se je pa izplačalo malce počakati na prosto mizo, saj smo bili navdušeni nad njihovo pico s črnimi olivami in panceto ter slastnimi kraškimi testeninami. Za prste oblizit.

Gostišče je sicer pravi muzej v malem! Stene krasijo starinski letalski predmeti in športni rekviziti, ki naredijo lokal nadvse edinstven.

Pred lokalom imajo tudi otroško letalo, tako, da naših mulkčov sploh nismo mogli prepričati, da je čas za odhod domov. Pa naj bo še deset minu, pa še deset minut..;)

Ob pogledu na Postojnsko letališče in vzletanje letal, ima prav poseben čar tudi kavica na terasi Avio Puba! Starši se gotovo strinjate!?

Priporočamo!

Rakitnik 1a,

6258 Prestranek

(05) 720 13 10

Vita, Olja in Juna priporočajo

Izlet je izredno slikovit in pravo presenečenje, saj je jamski sistem Ocizla - Beka širše manj znan.

Pot se splača prehoditi ob visokih vodah, saj so struge potokov in slapovi na Podgorskem Krasu večino leta precej suhi.