Donačka gora 8143

Donačka gora

Regija Savinjska
Izhodišče pred Rudijevim domom
Dolžina poti 1,6 km
Trajanje poti 45 min
Nadmorska višina izhodišče 630 m
Nadmorska višina cilj 915 m
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Donačka gora, katere najvišji vrh dosega višino 884 metrov nadmorske višine, leži na skrajnem vzhodnem delu Slovenije in predstavlja najbolj vzhodne zaključke Karavank, povsem na meji s Hrvaško. Nanjo je bila pred več kot 150 leti nadelana prva slovenska planinska pot, ki nas vodi skozi bukov pragozd. Ime je dobila po cerkvici Sv. Donata, ki naj bi bila zgrajena daljnega leta 1471.

Starejše ime Donačke gore je Rogaška gora ali Rogač, izhaja pa iz oblike Donačke gore, ki ima, če jo gledamo z zahodne strani, obliko roga. Donačka gora pa se med ljudmi imenuje tudi »Štajerski Triglav«, nekaj zaradi višine, saj zaradi nje izstopa iz okoliškega hribovja, nekaj pa tudi zaradi dejstva, da ima tri vrhe. Najvišji vrh Donačke gore dosega višino 884 metrov,  vzhodni Resenik 735 metrov in zahodni vrh Ženčaj 616 metrov.


V podnožju Donačke gore se nahaja okoli 40 opuščenih kamnolomov kremenovega peščenjaka, ki so ga v preteklih stoletjih uporabljali pri gradnji hiš (portali, stopnice), kapel in za izdelavo kipov, iz njega pa so izdelovali tudi bruse, kar je bila pomembna dejavnost še v prejšnjem stoletju. Po letu 1956 je ta dejavnost zamrla.


Izlet lahko začnemo izpred Rudijevega doma, ki je odprt vse dni razen ponedeljka. Od tu bomo do vrha potrebovali nekje 45 minut. Tukaj stoji veličasten kamniti križ višine 10 metrov. Križ je bil postavljen leta 1934, a so ga 1952 leta uničili, obnovljen pa je bil nato v letu 1992.

 

Zanimivosti

 V naseljih pod Donačko goro so številne arheološke najdbe, ki pričajo o stari naselitvi: kamnite sekire in drugo orodje iz mlajše kamene dobe, bronasto sekiro iz okoli leta 1000 pr. n. št., keltske novce in drugo. Na terasi pod vrhom Donačke gore so odkrili del poznoantične nekropole s sarkofagi. Donačko goro so Rimljani imenovali Mons Claudii po znanem vojskovodji. Tam, kjer danes stoji križ, je stal tempelj sonca. 

 

Zemljevid

Naloži GPX

donačka gora
Koordinate izhodišča 46,2643461
15,7350417

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Rudijev dom

Planinski dom, ker te vedno pričaka nasmejan obraz. Hrana na žlico in zraven še kaj sladkega je v stalni ponudbi. Porcije so oooooogromne, kar je dobro vedeti, sploh ko pridemo lačni in z velikimi očmi iz vrha hriba. Pred domom je parkirišče in nekaj igrač za najmlajše.

 Donačka gora 37a
3252 Rogatec

+386 31 344 640

Mila in Staš priporočata

Legenda pravi, da naj bi v neurju leta 1741 v zvonik cerkve udarila strela in pri tem ubila 59 vernikov. Zvonovi naj bi se po južnem pobočju Donačke gore prikotalili do mesta, kjer so potem zgradili novo cerkvico. Vrh je v času turških vpadov služil kot straža, z njega so s kresovi opozarjali na nevarnost.