Gora Oljka-Rečica ob Paki 7769

Gora Oljka-Rečica ob Paki

Regija Savinjska
Izhodišče Dobrič
Dolžina poti 1,77 km
Trajanje poti 1 h
Nadmorska višina izhodišče 647 m
Nadmorska višina cilj 733 m
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Ena luštna ideja za pohod z otroki. Doma lahko reklamo naredite že zaradi imena:) Poznate Goro Oljko? Že samo ime je simpatično, naj pa vam zaupamo, da je tudi izlet zelo zanimiv.

Gora Oljka je osamelec, ki stoji ob reki Paki za zahodnem robu Ložniškega gričevja. Na poti nanjo lahko opazujete Posavske hribe, Hudinjsko gričevje, Savinjsko ravan, Čreto, Kamniško-Savinjske Alpe in deloma Vzhodne Karavanke.Tu lahko omenimo, da bo fotoaparat ali telefon z obsežno spominjsko kartico še kako dobrodošel.

Sam vrh pa ni posebej razgleden. Nekdaj zelo priljubljena velika romarska cerkev je bila postavljena v 18. stoletju. Gora je prvič omenjena že v 13. stoletju kot Križna gora. Nanjo vodi krožna pot. Na vrhu je planinska koča z vpisno skrinjico in številnimi pohodnimi smerokazi.

Po naši presoji je pot primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari vsaj 5 let. Priporočena pa je običajna pohodniška oprema in dobra volja ter keksi v nahrbtniku;)

Zanimivosti

Rimska nekropola v Šempetru v Savinjski dolini

Eden izmed najpomembnejših spomenikov rimske dobe na Slovenskem. Pred skoraj 2000 leti je skozi Šempeter vodila sila pomembna rimska cesta Akvileja – Emona – Celeia – Poetovio (Oglej – Ljubljana – Celje – Ptuj). V okolici so živeli mnogi rimski velikaši in nekateri med njimi so pokopati tudi v grobnicah šempetrske rimske nekropole. Tudi sami smo jih obiskali in ugotovili, da je zelo zanimiv muzej na prostem.

Do odkritja nekropole je prišlo povsem naključno, ko so leta 1952 pri delih v sadovnjaku povsem nenadejano naleteli na kip sedeče ženske. Nekaj let po izkopavanjih so odprli arheološki park Rimska nekropola v Šempetru, ki še dandanes spada med najpomembnejše in najlepše ohranjene spomenike rimske dobe v Sloveniji in srednji Evropi.

Od odkritja rimske nekropole v Šempetru je bilo izkopanih še več kot sto družinskih grobnic. Najlepše so ohranjene velike grobnice iz pohorskega marmorja, ki jih krasijo reliefno upodobljeni kipi družin, ki so tam pokopane. Grobnica Spektacije izstopa z reliefi letnih časov, grobnica Enijcev pa kaže mitični prizor ugrabitve Evrope. Vsaka od grobnic pripoveduje svojo, 2000 let staro zgodbo, opisuje antično mitologijo in govori o življenju starih Rimljanov.

Naslov: Ob rimski nekropoli 2, Šempeter

Zemljevid

Naloži GPX

Gora Oljka
Koordinate izhodišča 46,311093
15,059422

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Planinski dom Gora Oljka

Kako radi lezemo v hrib, sploh če nas na vrhu čaka odlična malica. se strinjate z nami?

Znani so po odličnih jedeh na žlico, prav gotovo pa vas ne bodo pustili žejnih v dolino. Na njihovi terasi je prav luštno malo posedeti, upravnik je zelo prijazen, otroci pa bodo navdušeni nad prostornim vrtom okrog planinskega doma.

3313 Dobrič
(03) 541 77 34

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obiščite ribnik Vrbje v Žalcu

Midve sva bili navdušeni nad številnimi labodi, ki so naju zasledovali ves čas poti ob jezeru. Pogled z opazovalnice je naravnost čudovit, na informativnih tablah ob jezeru pa sva izvedeli marikaj zanimivega o prebivalcih ribnika Vrbje.