Grad Lindek in Lindeški slap 6753

Grad Lindek in Lindeški slap

Regija Savinjska
Izhodišče ob cesti Beli potok pri Frankolovem
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1h
Nadmorska višina izhodišče 435 mnm
Nadmorska višina cilj 555 mnm
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje lahka pot

Opis poti

Slovenija premore toliko gradov kot slapov…po našem štetju res ogromno. V primeru, da bi na izletu radi odkljukali oboje, pa se lahko podate do gradu Lindek, kjer se boste po poti lahko osvežili tudi pri slapu.


Grad Lindek (nemško Lindegk, Lindeck) stoji na Grajskem hribu na pobočju Stenice, severno nad Frankolovem in nad Belim potokom. Grad, ki je bil pozidan v začetku 13. stoletja, pozneje prezidan, so pustili propasti koncem 18. stoletja; njegove mogočne ruševine še kažejo romansko grajsko jedro in obodne zidove iz gotske dobe. Grad je bil prvič porušen med napadom znamenitega vojskovodja Jana Vitovca, nato pa je zamenjal kar nekaj lastnikov. Zadnji je v njem do leta 1758 prebival Franc Wolf. 


Dostop je Iz smeri Celja, proti Vojniku, Frankolovem in Zrečam. Na kocu vasi bomo opazili manjšo tablo, ki nas bo usmerila levo na ožjo asfaltno cesto. Po nekaj sto metrih, ko pridemo zopet med hiše, pa parkiramo na primernem mestu, kjer so tudi usmerjevalne table.


S hojo pričnemo po gozdnem kolovozu, ki nas sprva vodi ob potoku in mimo vodnega zajetja. Potok kmalu prečkamo pod visoko skalo, kjer se v duplini skriva tudi Marijina podobica, pot pa se prične strmo vzpenjati. Prva polovica poti je lahko kar močvirnato vodnata in je sploh za male nogice super, če imajo primerno obutev. Po 15tih minutah prispemo do slikovitega slapu, ki ima 9 metrov padca. Lahko gremo čisto do vznožja, vendar je tudi tukaj potrebna previdnost pri hoji, saj je teren moker in spolzek. Pot nas vodi mimo manjšega ribnika, tudi po travniku, vse do širše sprehajalne poti, ki nas pripelje do vznožja grajskih razvalin.

Ker grad propada, je od tu naprej dostop prepovedan zaradi padajočega kamenja. Še vedno pa si ga lahko ogledate od daleč.

Zanimivosti

Podružna cerkev sv. Tomaža z najdebelejšim črnim gabrom v Sloveniji.

Do slikovite cerkvice nas vodi več poti, priporočamo pa pot po 2,9 km dolgi »Gozdni učni poti Modrijanov« z izhodiščem pri cerkvi sv. Florijana v Vojniku in z zaključkom pri Planinskem domu pod cerkvico sv. Tomaža.

Pot ni zahtevna in nam vzame slabo uro, na njej pa premagamo cca 150 metrov nadmorske višine. Ob poti je 22 opozorilnih tablic z opisi dreves, rastlin in razglednih točk.

Zemljevid

Naloži GPX

Grad Lindek in Lindeški slap
Koordinate izhodišča 46,3485154
15,323055

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Picerija Verona


Picerija, ki vam bo ponudila tudi LCHF jedi, če si to zaželite. Prijazno osebje je poskrbelo, da smo mljaskali ob ogromnih porcijah. Pri naročilu otroškega menija vam znajo zraven dodati še darilo:) Da otročki lažje počakajo na hrano imajo na voljo tudi zvrhan koš otroških igrač:) Starši rečemo samo: Kdor zna pač zna:)

Opekarniška cesta 9

3000 Celje

070 409 510

Mila in Staš priporočata

O gradu kroži kar nekaj legend in tukaj je ena izmed njih:


Pastirček na Lindeškem gradu

Nekoč je pasel pastirček svojo čredo pri lindeškem gradu. Nepričakovano se mu pri neki votlini prikaže žena in ga povabi, naj gre z njim, da mu razkaže zaklade, ki se nahajajo pod gradom. Pastirček jo posluša. Žena ga je vodila po raznih votlinah, kjer so bile velike kadi, polne zlata. Ko se je vračal iz votline, je bil že starček s sivo brado. Pred odhodom mu je žena rekla, da se še ni posekalo drevo za zibelko tistemu človeku, ki bo nekoč prišel in prevzel velike grajske zaklade.