Grad Podčetrtek 1097

Grad Podčetrtek

Regija Savinjska
Izhodišče Podčetrtek
Dolžina poti 1,74 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Grad Podčetrtek sodi med najstarejše gradove v deželi. Nekdaj je stal ob stari državni meji, ob Sotli, nasproti Hrvaške oz. Ogrske.

Grad Podčetrtek leži na skalnem pomolu hriba nad istoimenim naseljem je bil pozidan že zelo zgodaj, kljub temu pa so njegovi kastelani, krški fevdniki vitezi Landsberški, kot tudi sam grad omenjeni šele v začetku 13. stoletja. Leta 1209 je omenjen vitez Engelscalcus de Landesperch, grad pa leta 1261 kot castrum Lansperch. Romanski grad Podčetrtek je bil uničen med vojno z Madžari v drugi polovici 15. stoletja, nanj pa spominjajo le še ostanki stolpa na griču nad njim. Okoli leta 1520 so na mestu starega gradu pozidali sedanje grajsko poslopje, štiritraktno dvonadstropno stavbo z dvema okroglima, za nadstropje višjima stolpoma, ki so ju Attemsi temeljito prenovili in predelali v minulem stoletju. Od leta 1527 so Podčetrtek upravljali Tattenbachi, od leta 1682 do konca druge svetovne vojne pa so bili lastniki gradu grofje Attems. Med vojno je bil grad popolnoma izropan, po njej so bila v njem stanovanja, zdaj pa nezadržno propada. Grad je v privatni lasti in išče novega lastnika.

Če želite na krajši družinski sprehod lahko avtomobil pustite na ali v bližini bencinske postaje v Podčetrtku. Pol do ene ure hoje in že boste lahko občudovali grajske razvaline. Za otroke je obisk gradu vedno doživetje, saj nas popelje v pretekle čase, čas vitezov in princesk.

Zanimivosti

Kraj je ime dobil po četrtem dnevu v tednu, ko je pod grajskim gospostvom potekal v trgu sodnijski in tržni dan. Ime izvira iz dveh besed po in četrtek (podobno kot pri gradu Podsreda). 

Kot zanimivost velja omeniti tudi, da se na gradu Podčetrtek nahaja nepričakovano veliko čumnat (stranišč). Toliko jih boste le s težavo našli še na kakšnem drugem slovenskem gradu.

Zemljevid

Naloži GPX

Grad Podčetrtek
Koordinate izhodišča 46,152496
15,597691

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Lipa

je kavarna, pivnica in restavracija,

Izbrane jedi  med tednom dopolnjujejo vsakodnevne malice, čez vikend pa kosila. Posebnost hrane tako v restavraciji kot pivnici pa je, da lahko brez skrbi tam jedo tudi tisti, ki so občutljivi na gluten, saj izkušena kuharska ekipa poskrbi za 100% brez-glutenske jedi. Poskrbijo tudi za sladokusce, njihova posebnost je domač sladoled.

Zdraviliška cesta 24,

3254 Podčetrtek

+386 3 829 78 25

Vita, Olja in Juna priporočajo

Nahajate se le streljaj stran od Term Olimija. Pripravljeni za skok v vodo?

Zanimive dogodivščine za otroke vseh starosti in sproščujoče aktivnosti za starše. Prostor, kjer je oddih takšen kot mora biti. Sproščujoč in zabaven za vso družino. V Termaliji FAMILY FUN vas termalna voda poživi, zabavna in igriva vodna doživetja, namenjena otrokom in odraslim, pa vas prevzamejo s svojo prijetno raznolikostjo.