Hum nad Laškim 7182

Hum nad Laškim

Regija Savinjska
Izhodišče parkirišče pri gradu Tabor
Dolžina poti 1 km
Trajanje poti 40- 60 min do vrha
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje težka pot

Opis poti

Hum je najmarkantnejši vrh Laškega. Otroci bodo z veseljem osvojili ta hribček, saj jim lahko obljubite, da se boste potem oglasili še v Thermani Laško. Mi res uživamo v njihovih bazenih in toboganih.

Hum je kopasta gmota, ki jo lahko zagledate takoj ob prihodu v mesto, nahaja pa se na L bregu Savinje. Na Hum se lahko odpravimo izpred gradu Tabor, kjer lahko najdemo tudi gostilno Pavus. Parkirate na označenih parkiriščih in sledite poti, ki zavije v gozd.

Nam se je zdelo, da se kar strmo vzpenja, verjetno tudi zato, ker premagamo ogromno stopnic;) Nekje na tretini se lahko usedemo na leseno klop poleg katere so tudi informacijske table o planinskem cvetju. Super izgovor za prvo pavzo. Na izletu gremo mimo dveh razglednih točk, kjer se odpre pogled na sever. Obe imata zabavni imeni in sicer Prižnica ali spovednica ter Divji Farovž.
Tik pod vrhom gremo mimo ogromnega evharističnega križa in potem s pomočjo jeklenice v 5 minutah dosežemo vrh. Tam je iz kovine izpisano znamenje Hum, vpisna skrinjica ter miza za katero se lahko usedemo in občudujemo razgled. Vidimo celo mesto, bližnjo okolico, ki jo krasijo številne cerkvice, raztresene po okoliških vaseh. V daljavi se vidi na S Pohorje, Lisco, V Kozjansko in še več.


Do tukaj boste z otroki potrebovali nekje med 40-60 minut. Vračate se lahko po drugi poti in naredite krožen izlet. Ta del ima več jeklenic, poteka pa po zahodnem grebenu in je malce daljši.

Zanimivosti

Ste že slišali za Polhovo jamo?

Super ideja za obisk, kadar ste v teh prečudovitih koncih. Se je pa potrebno za ogled jame prej najaviti. Gospodar Jernej vas bo po Perkmandeljcovi poti peljal do vhoda nekdanjega rudnika, kjer so kopali svinec in srebro. Ogromno novih informacij, zabavno vodenje in na koncu še odlična pogostitev.

Midva sva tukaj pojedla toliko, kot bi sama cel dan kopala v rudniku :)

Zemljevid

Naloži GPX

Hum nad Laškim
Koordinate izhodišča 46,1577707
15,2376746

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Hotel Špica Laško


Hotel stoji pri mostu ob vstopu v stari del mesta in ga ne morete zgrešiti. Nudijo tudi dnevna kosila in odlične pice. Super postanek, saj ste blizu centralnega dogajanja in nasproti ogromnega otroškega igrišča. Nudijo tudi lokalne sladice-odlično kremo iz pregrete smetane z bližnje domačije, lokalno pa je seveda tudi pivo Laško.


Trg svobode 1
3270 Laško
386 3 734 33 30

info@hotelspica.com

Mila in Staš priporočata

Sedaj tudi midva veva kdaj gremo na izlet proti Štajerski. Vas zanima kako? Mami vedno spakira najine kopalke, saj je Thermana Laško najin najljubši kraj. Povzpneva se tudi 600m visoko, če lahko potem zasluženo čofotava v topli termalni vodi in se po mili volji spuščava po toboganu. Termana nudi tudi prenočišča, wellness in odlično kulinariko!

Družinski izleti priporočamo!

Namig za šoferja;)

Zdraviliška cesta 6
3270 Laško, Slovenija
GPS koordinate: 46.161655,15.232087

spletno mesto Thermana Laško