Kalvarija Šmarje pri Jelšah 1110

Kalvarija Šmarje pri Jelšah

Regija Savinjska
Izhodišče Šmarje pri Jelšah
Dolžina poti 550 m
Trajanje poti 20-30 min
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

 

Pasijonske poti, kakršna je tudi šmarska Kalvarija, so začele nastajati med protireformacijo in katoliško obnovo, v 18. stoletju pa so bile izredno popularna pobožnost vseh slojev prebivalstva, saj so privabljale tudi do petkrat več ljudi kot romarski kraji z daljšo tradicijo. Kalvarije so bile sestavljene iz poljubnega števila postaj, podobno raznovrstna je bila njihova vsebina: prizori Jezusovega trpljenja so se pogosto prepletali s prizori iz njegovega otroštva ali iz Marijinega življenja.

Šmarska Kalvarija je nastala med letoma 1743 in 1753. Njen avtor, tedanji šmarski župnik dr. Matej Vrečer je najprej postavil šest velikih kapel, ki kažejo pet skrivnosti žalostnega dela rožnega venca in Žalostno Mater božjo, nato pa še osem manjših kapel. Velike kapele, ki se jim pridružuje tudi kapela sv. Roka, imajo bogato kamnoseško obdelane portale, baročno razgibana čela, strešne stolpiče in oltarje s pravico maševanja, manjše kapele pa so skromneje oblikovane. Kapele so opremljene s kiparskimi skupinami, ki skupaj z naslikanimi prizori in s štukiranim ozadjem zelo dramatično in naturalistično predstavljajo posamezen prizor. Tako so se verniki lažje vživeli v podoživljanje Jezusovega trpljenja.

Zanimivosti


Legenda pravi, da je leta 1645 na Ptuju razsajala kuga, od koder sta jo v Šmarje prinesla dva domačina. V kratkem času je pomorila več kot dvesto ljudi, in da bi ljubi Bog to nadlogo pregnal, so na vzpetini nad Šmarjem sezidali kapelico. Bog je na priprošnjo Matere božje, sv. Roka in sv. Boštjana uslišal skesane in vroče molitve ter kugo mahoma pognal iz dežele. Legenda nadaljuje, da so nato verniki nanosili toliko darov, da so na mestu prej neznatne kapelice postavili čarobno lepo cerkev in jo posvetili sv. Roku kot zavetniku in priprošnjiku zoper kugo.

Za otroke najbolj zanimive pa so prav gotovo šaljive zgodbe, ki se navezujejo na Lemberžane.

Ste že slišali zanimive šaljive anekdote o krajanih Lemberga pri Šmarju?

Zemljevid

Naloži GPX

Kalvarija-Šmarje pri Jelšah
Koordinate izhodišča 46,228645
15,519697

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Krpan

Že v rimskih časih so se ljudje ob rimski cesti v teh krajih ustavljali, da so se okrepčali, prav tako stoletja kasneje srednjeveški trgovci in popotniki. Nič drugače ni bilo pred 100 leti, ko v Šmarju pri Jelšah in okolici ni bilo težko dobiti dobrega okrepčila v pristnih, domačih gostilnah, ki so slovele po spretnih kuharicah in dobrem vinu. Za lačne in žejne so v teh krajih vedno znali dobro poskrbeti in to je bilo vodilo, da so zasnovali zgodbo sodobne šmarske gostilne – Gostilne Krpan. Združili so nekatere najbolj priljubljene jedi v Sloveniji, pristno domačo kulinariko in mednarodne kulinarične uspešnice, vse skupaj pod vodstvom mlade, zagnane ekipe.

 

Rogaška cesta 40,

3240 Šmarje pri Jelšah 
 (03) 817 11 00

Vita, Olja in Juna priporočajo

Prav posebni čas za obisk Kalvarije sv. Roka je prav gotovo 15. in 16. avgust, ko se v Šmarju pri Jelšah množično zberejo romarji in romajo po poteh Kalvarije.

Zelo zanimi za obisk je MUZEJ BAROKA.

Ta se nahaja v Šmarjah pri Jelšah in se navezuje na eno najlepših baročnih kalvarij na slovenskih tleh, ki je bila leta 2007 razglašena za eno izmed sedmih čudes Slovenije. Prek slikovitih lesenih kipov obiskovalce popelje v svet baročne umetnosti, najmlajši pa se s svetom baroka srečajo v različnih delavnicah.

Muzej je odprt od torka do petka, od 9. do 16. ure, ob sobotah nedeljah in praznikih pa so javna vodstva ob 10. 30 in 16. 30 uri. Obiskovalce sprejemajo po predhodni najavi tudi izven delovnega časa.