Kisla voda, Solčava 7004

Kisla voda, Solčava

Regija Savinjska
Izhodišče tik pod Solčavsko panoramsko cesto, ob cesti na voljo nekaj mest za parkiranje
Dolžina poti 400 m
Trajanje poti 15 min
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Ena od turističnih znamenitosti, ki vas ne bo pustila žejne od tod;)

Izvir kisle vode je mineralni izvir pod Olševo, ki velja za izjemno naravno znamenitost Solčavskega, razglašen pa je za naravni spomenik.

Izvir je nastal ob tektonskem prelomu, ki loči Savinjske Alpe od Karavank. Vodi pripisujejo zdravilno moč, saj je bogata z železom in ogljikovim dioksidom. Voda je pitna, le nekoliko posebnega okusa. Na stojalih ob izviru so pritrjene različne lesene zajemalke za pokušino.

Na izvir naletimo 50 m pod Solčavsko panoramsko cesto, blizu kmetije Klemenšek. Skriva se v eni od grap, ki jih prekinjajo strme stene Solčavskih peči. Izvir je lepo urejen, okolico pa prekriva rdečkasto rjava usedlina.

Mnenje Centra za razvoj in znanstveno raziskovanje mineralnih vod v Mariboru z dne 11. 12. 1981 je: »Voda iz vrelca pod Olševo je povsem specifična železova mineralna voda, tipa kalcij-magnezij-hidrogenkarbonat, ki je v Sloveniji še nismo zasledili«. 

Nam je bil izlet izredno všeč, malo vode smo spakirali še za na pot...odpravili smo se naprej po najlepši razgled....raziskovat Solčavsko panoramsko cesto.

 

Zanimivosti

Solčavsko tvorijo vas Solčava in naselje Podolševa ter tri vzporedne alpske, ledeniško preoblikovane doline, ki so med najlepšimi v celotnem alpskem prostoru. To so najprepoznavnejša in najpogosteje upodobljena Logarska dolina ter malo manj znani, a nič manj izjemni in edinstveni dolini Robanov kot in Matkov kot. Logarska dolina in Robanov kot sta zaradi svoje izjemnosti posebej varovana in razglašena za krajinski park, skupaj z Naturo 2000 pa varovano območje narave predstavlja kar 80 odstotkov površine Solčavskega.


Zemljevid

Naloži GPX

Izvir Kisle vode-Solčavska panoramska cesta
Koordinate izhodišča 46,4324174
14,6410998

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Zadružnik

Pristna vaška gostilnica, kjer boste lahko dodobra napolnili in pocrkljali vaše želodčke. Otrosi so si na meniju izrali pico, starši pa prisegamo na šnicle in smo bili z izbiro zelo zadovoljni. Prijazno osebje ima veliko dela, a so si vzeli čas, da so nam na kratko razložili tudi nekaj malega o kraju Solčava.

Pa še namig, zravnen gostilnice najdete tudi avtomat z domačimi mesnimi (klobase in salame) in mlečnimi izdelki (sir, skuta, mleko, jogurti...itd) ter pecivom ročno narejenim prav v Solčavi. Ko smo se vozili mimo smo se kar nekajkrat ustavili in si priskrbeli izletniško malico.

Ekipa družinskih izletov priporoča!Solčava 18,

3335 Solčava

031693604

Vita, Olja in Juna priporočajo

Solčavske ovce – Bicke


Solčavske ovce so že od nekdaj znamenite in samobitne, z ljubko solzico okoli oči. Odlikujeta jih odlična volna in popolna prilagojenost na strme pašnike in skalovje. So pomemben del najihove naravne in kulturne dediščine.

Pastirčku Krištofu pa lahko pomagate najti njegovih 5 izgubljenih ovac ...Vas zanima kako? Bodite pozorni na besedilo na informativnih tablah...

Pastirček Krištofu, daljnemu potomcu deteta, ki ga je na pragu cerkve z zibko vred odložila povodenj, ki jo je povzročil zmaj Lintver, je v hudi nevihti ponoči ušlo pet ovac.

Pastirček se odpravi na pot in za pomoč prosi vse dobre ljudi, še posebej otroke, ki vidijo stvari, ki jih odrasli ne morejo več, pa tudi Lintverja mlajšega, potomca zmaja, ki je nekoč kraljeval v jezeru, kjer je danes Matkov kot.

Kdo pa je sploh ta zmaj Lintver?

Stari Lintver je pred davnimi časi prekljuval steno med Klemenčo pečjo in Orlovcem, ki je zadrževala jezero, da se je le-to izlilo, pri tem pa je macesen s sedmimi vrhovi ubil zmaja.

Pastirček pošteno obljublja vsakemu, ki mu pomaga prignati izgubljene ovce v stajo, nazaj v Solčavo, prikupno nagrado ( več info v TIC Rinka).

Prisluhnite legendi o zmaju Lintverju