Menina planina 6900

Menina planina

Regija Savinjska
Izhodišče Okrog pri Motniku-2 km naprej po makedamski cesti, parkirate na parkirišču ob jasi
Dolžina poti 4,45 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Gorske planote so pri nas zadnje čase zelo obiskane izletniške točke. Najbolj pa so primerne za družinske izlete. So lahko dostopne in prilagodimo lahko čas hoje. Tukaj dobimo tisti pravi stik z neokrnjeno naravo, doživimo planinsko življenje, se sprehajamo med pašniki, kjer se pasejo kravice, konji in ovce, ter uživamo v vseh lepotah. Ena izmed še ne tako obljudenih je Menina planina.

Odpeljemo se v Zgornji Tuhinj (iz Vranskega pa malo pred) se pri črpalki v levo (iz Vranskega pa desno) odcepi cesta proti vasi Češnjice. Peljemo se skozi vas Češnjice in Okrog pri Motniku. Naprej gremo po makadamski cesti (v križišču desno), kjer po približno 2km pri jasi parkiramo.

Pot poteka po gozdu do zavetišča na Bibi planini. Naprej pa pot preide na cesto in prostrane pašnike Menine planine, vse do doma. Pri domu so gugalnice in velik travnik. Izlet je primeren za vse hribomulčke(4+) pa tudi z nahrbtniki in nosilkami starši ne bodo imeli problema! Za pot smo porabili cca: 1h 40min (veliko zanimivega)

Z avtom se lahko zapeljete tudi do zavetišča na Bibi planini in jo mahnete do doma na Menini planini! Super za športne vozičke, in mulčke ki niso še navajeni daljše hoje! Potrebovali boste cca: 45min do doma, ampak računajte več, ker se na pašnikih veliko dogaja.

Zraven doma(5min) je čudovita kapelica, kjer lahko malo pocingljate. Na vrhu nad kapelico pa se nahaja vremenska postaja. Lahko pa izlet podaljšate na najvišji vrh Menine planine Vivodnik.
Od doma boste do vrha porabili cca: 20min. Na vrhu je razgledni stolp, kjer se ob lepem vremenu odpre čudovit razgled na najvišje vrhove KSA.

Več informacij o kraju in aktualnih dogodkih najdete na uradni spletni strani Kamnika.

Zanimivosti

Vrh Menine planine -Vivodnik

Najvišji vrh Menine planine je Vivodnik, ki je tudi najbolj obiskan. Na vrhu stoji leseni razgledni stolp, na katerega se je potrebno povzpeti po lesenih lestvah. Iz vrha se razprostira lep razgled na Kamniško Savinjske Alpe.

Nadmorska višina izhodišča, Dom na Menini planini: 1453 m

Nadmorska višina Vivodnika: 1508 m

Višinska razlika: 55 m

Višinska razlika na poti: 70 m

Čas hoje: 15 min

Zemljevid

Naloži GPX

Menina planina
Koordinate izhodišča 46,237507
14,839272

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Dom na Menini planini

Vsak športni dan male navihance prijetno utrudi in naredi zelooo lačne, zato je pravi kraj za potešitev lakote prav gotovo Dom na Menini planini. Prelepo okolje in prijazna postrežba vas prepričata, da se sem zagotovo še vrnete.

Menina 1,

3342 Gornji Grad
031 369 529

Vita, Olja in Juna priporočajo

Dom na Menini planini je prijazen družinam in kot nalašč za izlet z otroki.

Pred kočo so urejena enostavna igrala. Okoli koče je zelenica, obdana z ograjo, kjer se lahko otroci prosto igrajo brez skrbi. Ne smemo pa izpustiti najpomembnejše ;), da v koči pripravljajo odlične jedi na žlico. Eden od motivov z aobisk planin je tudi njamiiii hrana, kajne?

Za otroke je bližnje srečanje z kravami, telički, konji in drugimi domačimi živalicami vsakič zelo zanimivo doživetje. Le tega v toplejšem delu leta na Menini planini ne manjka.