Mestni gozd Celje- drevesna hiša 2372

Mestni gozd Celje- drevesna hiša

Regija Savinjska
Izhodišče partizanska ulica 5
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Tako kot ima New York Central Park in Ljubljana Tivoli, ima tudi Celje svoj mestni gozd.
Umeščen je ob južni rob mesta, pod Anski vrh in Miklavški hrib, ter je s svojimi 94. hektarji gozdnih površin in 14. kilometri opremljenih sprehajalnih poti največja urejena javna zelena površina v Celju.

Kadar smo na lovu za dobrim počutjem in svežim zrakom sredi mesta, bo Mestni gozd Celje odlična rešitev.
V dotičnem gozdu so uredili 12 različnih poti s skupno dolžino 14tih kilometrov. Verjetno najbolj luštna in otrokom všečna zanimivost je drevesna hiška. Leta 2015 so skromno opazovalnico preuredili v odprt sistem, ki služi tako izobraževalnim namenom kot tudi domišljiji.

Ogled drevesne hiške je v rednem odpiralnem času brezplačen, se je pa fino o tem prej pozanimati.
Drevesna hiška, ki s terasami vred meri 59 kvadratnih metrov, je vpeta med šestimi drevesi na višini med 6 in 9,5 metra nad tlemi – pogled z nje se med drugim razprostira tudi na „gozdno mamo“, kot Celjani imenujejo najstarejšo bukev v gozdu.

Kot gozdni laboratorij je namenjena opazovanju flore in favne. V arhitekturni simboliki se kraki šesterokotnika, ki imajo vsak svoj izhod na teraso, navezujejo na formo svarice, ki je nekoč predstavljala simbol za zaščito hiše.

Super sprehod skozi gozdni labirint, kjer vas na poti do hišice na drevesu presenetijo tudi odlična igrala, tako da je izlet malim nadebudnežem še bolj zanimiv.

 

Zanimivosti

V Celju je živel in ustvarjal tudi znan fotograf Josip Pelikan. V sklopu Muzeja novejše zgodovine Celje si lahko ogledate njegov znamenit stekleni salon. Še boljša ideja je, če se odločite za unikatno enkratno slikanje, za katerega si lahko sposodite kostum iz začetka 20. stoletja.

Zemljevid

Naloži GPX

mestni gozd Celje- drevesna hiša
Koordinate izhodišča 46,228955
15,255193

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Stari pisker

Zelo dobro poznana gostilna tudi v širšem območju in to z razlogom. Ne pozabit naročit kakšne od njihovih odličnih predjedi in seveda sladic. Za očije bo verjetno zmagovalna informacija ta, da ima gostilna svojo zorilnico steakov;)

Savinova ulica 9

3000 Celje

03 544 24 80

info@stari-pisker.com

Mila in Staš priporočata

Skok oz. pohod na STARI GRAD je super popestritev oz. dopolnitev tega izleta. Mogoče pa srečate kakšnega zmaja:)