Mrzlica 7230

Mrzlica

Regija Savinjska
Izhodišče parkirišče pri Lovskem domu na Savinjskem sedlu
Dolžina poti 2,9 km
Trajanje poti 1h
Nadmorska višina izhodišče 786 m
Nadmorska višina cilj 1122 m
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

 

Vrh Mrzlice ali Knapovski Triglav je četrta najvišja gora Posavskega hribovja. Pod nami se razteza Savinjska dolina in Zasavje. Ob lepem vremenu pa pogled na zahod seže vse do Snežnika, Nanosa in Julijcev. Na severu pa lahko vidimo Golte, Raduho, Peco ... Je vedno bolj priljubljena pohodniška točka, sploh za družinske izlete.


Nekaj minut pod vrhom, se na travnatem sedlu nahaja planinski dom, kje je veliko klopi in igrišče. Super za otroke.

Pot do vrha je luštna in je primerna tudi za najmlajše hribomulčke. Z nosilkami, nahrbtniki ali pa športnimi vozički greste lahko po cesti, ali pa jo mahnete skozi gozd (potka gre vzporedno z cesto). Z njimi računajte na dobro uro hoda.

Izhodišče: Lovski dom na Savinjskem sedlu, kjer je parkirišče. Velikokrat je polno, tako lahko parkirate malo naprej (smer Prebold). Zavijete takoj desno, kje je oznaka za Mrzlico, in pridete naravnost do parkirišča.

Zanimivosti

Mrzlica je gora zelenega možička. Bojda je tudi votla in napolnjena z vodo. V njenih globinah živi zmaj.

Tudi orjaška bela kača naj bi švigala po bregovih, če se ozrete v nebo in gledate dovolj dolgo, pa boste videli vsaj metlo avtohtone prebivalke Mrzlice, čarovnice, ki obletava Mrzliško pogorje in straši otroke.

Zemljevid

Naloži GPX

Mrzlica
Koordinate izhodišča 46,184805
15,074095

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Planinski dom na Mrzlici

nudi, kot se za planinski dom spodobi slastne jedi na žlico. Za vse prste obliznit! In še kakšen dan se vam bo po mislih podila te slastno pripravljene hribovske jedi.

Včasih po razgled, včasih po pozitivno energijo, včasih v hribe na dobro hrano. To so naši razlogi za obisk gora;) Tukaj boste deležni prav vsega.

Pongrac 125a,

3302 Griže
(03) 564 15 35

Vita, Olja in Juna priporočajo

V zgodovini so Trbovlje zaznamovali številni industrijski obrati, rudnik in tudi termoelektrarna s svojim dimnikom. Trbovlje se tako ponašajo z najvišjim dimnikom v Evropi, ki je visok 360 metrov, premer pri tleh znaša 27,5 metra, na vrhu pa 7,7 metra. Ob močnem vetru njegov vrh niha do skoraj enega metra. 

Kot zanimivost naj ti zaupamo, da v Virtualnem rudarskem muzeju ponujajo tudi virtualni vzpon na dimnik. Ja prav vsak je lahko plezalec, pa čeprav le virtualni;)

Ekipa Družinski izleti priporoča obisk Virtualnega rudarskega muzeja v Trbovljah! Obišči 4.DRITL