Repov slap-Luče 7197

Repov slap-Luče

Regija Savinjska
Izhodišče označeno parkirišče, bodite pozorni na leseno tablo ob cesti
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 30-40min
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Družinski izleti imamo v svoji ekipi trenutno dve malo mlajši pohodnici in sicer starosti 4 in 5 let in izlet do Repovega slapu je za take male nogice kot nalašč, da z malce truda zagrizejo v hrib in so v kratkem času nagrajeni z veličastnim razgledom na prelep slap. Poleti, ko so dnevi lahko prav pošastno vroči, je izbira izleta do slapu več kot odlična ideja za osvežitev. Pot poteka po gozdu, zato boste tudi poleti deležni še kako dobrodošle hladne sence mogočnih krošenj dreves, ob slapu pa te z zmalo vetriča hitro dosežejo tudi kapljice vode.

Podajte se na prijeten polurni sprehod.

Do slapu vas namreč vodita dve poti. Prva- avtomobil parkirate pri prvi leseni tabli in se podate proti slapu po gozdni poti (oznako hitro zgrešite, zato bodite pozorni). Druga pot je tematska in se začne pri Žagerejevem mlinu. Obe poti sta primerni za hojo z mlajšimi otroki, za otroški voziček pa poti nista prmerni.


Krožna pot se prične ob cesti v dolini Podvolovjek.

V kolikor krenete po tematski poti, vas skozi skrivnosten gozd vodi pot do Petkove mlake. Ta umetno osnovan biotop je domovanje različnih žuželk in dvoživk, zato si vzemite nekaj časa za postanek in opazovanje malih živih bitij.

Mestoma razgledna pot pripelje do 25 metrov visokega slikovitega slapišča z dvema vodnima kotanjama. Vzmeite si čas za počitek in prisluhnite pomirjajoči vodi, ki drsi po skalnih previsih in se leno ustavi v zelenih bazenih. Prava točka, da odklopite in posnamete lepo fotografijo. 

Dostop do izhodišča in informacije:
V središču kraja Luče zavijete levo, v smeri doline Podvolovjek in ste po približno 7 kilometrih pozorni na levi kažipot Repov slap. Na voljo vam bosta dva parkirišča za dostop do slapu. Obe poti sta krožni.

Prva verzija poti- sledite našemu gpxu poti.

Druga verzija poti: Tematska krožna pot se začne pri očarljivem Žagerskem mlinu (koordinate – 46.307915, 14.699468). Nezahtevna markirana krožna pot Žagerski mlin—Repov slap zahteva približno 30-40 minut ure hoje.

Posebna previdnost velja ob deževnih dneh, v mrzlih zimskih dneh pa ogled Repovega odsvetujemo.

 

 

Zanimivosti

Od Žagerskega mlina poteka tudi tematska pot do Repovega slapu. Potek si lahko ogledate na sliki spodaj.

V zgornjem delu Podvolovljeka, streljaj pred cerkvijo sv. Antona Puščavnika, sameva Žagerski mlin, edini še delujoči mlin na vodni pogon v zgornjem delu Zgornje Savinjske doline.

Pred 2. svetovno vojno je bilo samo v Lučah in bližnjih zaselkih preko dvajset podobnih mlinov, ker pa zaradi elektrifikacije in tehničnega napredka niso bili več ekonomsko upravičeni, jih je večina sčasoma propadla.

Žagerski mlin je bil v kataster zaveden že v času Marije Terezije, torej je star vsaj 250 let. Dokončno je mlin uničila povodenj leta 1990, obnovil pa ga je leta 1996 Jože Kaker iz Luč.

Princip delovanja je enak kot pred stoletji. Voda poganja mlinsko kolo, ki preko lesenih zobniških prenosov vrti par črnih kamnov. Manjša težava, hkrati pa zanimivost tega mlina je, da se ne vrti ves čas enakomerno, kajti količina vode niha. Približno vsaki dve minuti se količina vode zmanjša oz. poveča, kar povzroči spremembo hitrosti obratov.

Mlin lahko obratuje skoraj skozi vse leto, izjema so le izredno sušna obdobja in daljša izredno mrzla zimska obdobja, ko led oklene mlinsko kolo ter žlebove.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Repov slap-Luče
Koordinate izhodišča 46,3112897
14,7011325

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Nastanitev v bližini

Kamp Menina

je družinsko voden kamp, ki se nahaja na idilični lokaciji stran od prometnih cest in vsakodnevnega hrupa. Obdan je z gozdom, ki gostom nudi prijetno senco v poletni vročini, mimo pa teče čista alpska reka Savinja, ki napaja jezero, primerno za kopanje in vodno zabavo. Jezero in reka, vam nudita obilo možnosti za plavanje, zabavo, sproščanje in vodne športe. Svoj adrenalinski duh pa lahko osvobodite v adrenalinskem parku, ki se nahaja v samem središču kampa.

V kampu se nahaja tudi restavracija, ki nudi številne njami jedi:) Da se vam malo pocedijo sline izpostavimo; pohančke, pizze, juhice itd...

Kamp Menina je odlično izhodišče tudi za številne izlete v okolici.

Varpolje 105
SI-3332 Rečica ob Savinji
Slovenia

info@campingmenina.com

+386 51 219 393

Vita, Olja in Juna priporočajo

Prevozite Logarsko dolino s kolesi ali si vzemite več ur časa in preživite kar cel dan v tej slikoviti naravi. Na našem portalu najdeš kar že lepo število izletov v okolici. Najdeš jih TUKAJ.

 Nekaj predlogov kakšno malico lahko vzameš s seboj na izlet najdeš TUKAJ.