Ribnik Vrbje-Žalec 5447

Ribnik Vrbje-Žalec

Regija Savinjska
Izhodišče parkirišče pri ploščadi
Dolžina poti 2,3 km
Trajanje poti 45 min-1h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Ste se kdaj namenili na izlet in ugotovili, da res ni treba daleč, pa se lahko naužijete naravnih lepot. Južno od Žalca, tik ob Savinji, se nahaja zanimivo zavarovano območje, katerega osrednji del je ribnik Vrbje. Okoli ribnika Vrbje je speljana zanimiva, 3 km dolga ekološka učna pot, ki je prehodna v vseh letnih časih in naš predlog za lep družinski izlet.

Ob ribniku je delno ali v celoti speljanih tudi še nekaj drugih tematskih poti - hmeljska pot, pot ob Savinji, srčna pot. Mi smo občudovali galerijo na prostem - skulpture iz lesa ki jih je ustvaril Vinko Kovačec, otroci so bili navdušeni nad lesenimi umetnijami. Z razgledne pološčati tik ob ribniku pa lahko opazujete ribnik in okolico. Prava mala vojska labodov nas je ves čas spremljala ob obali jezera.

Za vse koordinatorje/šoferje/mamice in atije izleta prilagamo nekaj pomembnih informacij, kako dostopati do ribnika. Peljemo se po avtocesti Ljubjana-Celje. Zapustimo jo na izvozu za Šempeter. Na prvem križišču zavijemo desno ter nato na krožnem križišču zavijemo proti Celju in Žalcu. Peljemo se preko Šempetra. Tik pred Žalcem zavijemo iz glavne ceste desno in se peljemo približno 200 metrov, ko zavijemo desno pri tabli Vrbje. Prečkamo železnico in se peljemo preko Vrbja, kjer pri gasilskem domu sledimo cesti v levo. Za tablo konec Vrbja čez nekaj 10 metrov zavijemo desno ter parkiramo na urejenem parkirišču pri tabli Ribnik Vrbje. Nas je g. Google usmeril narobe in smo se znašli na poljski kolovozni poti, tako da, vam bodo naša zgornja navodila za pot verjetno koristila;) Ja, tudi ekipa Družinski izleti se kdaj izgubi, zato pa z veseljem delimo z vami opise poti izletov;)

Izlet je presegel pričakovanja, prav verjetno bomo ribnik Vrbje obiskali tudi v drugih letnih časih. Naj omenimo samo še to, da je sprehod možen tudi z otroškim vozičkom ali pa poganjalčkom, otroškim kolesom, če le za obisk niste izbrali kakšnega zelo deževnega dneva.

Velja omeniti, da se ob ribniku Vrbje nahaja Ponirkova postojanka, kjer si lahko tudi izposodite palice za nordijsko hojo, popijete kakšen sok ali kavo, otroci pa uživajo v igranju na igralih.

Zanimivosti

Rimska nekropola v Šempetru v Savinjski dolini

Eden izmed najpomembnejših spomenikov rimske dobe na Slovenskem. Pred skoraj 2000 leti je skozi Šempeter vodila sila pomembna rimska cesta Akvileja – Emona – Celeia – Poetovio (Oglej – Ljubljana – Celje – Ptuj). V okolici so živeli mnogi rimski velikaši in nekateri med njimi so pokopati tudi v grobnicah šempetrske rimske nekropole. Tudi sami smo jih obiskali in ugotovili, da je zelo zanimiv muzej na prostem.

Do odkritja nekropole je prišlo povsem naključno, ko so leta 1952 pri delih v sadovnjaku povsem nenadejano naleteli na kip sedeče ženske. Nekaj let po izkopavanjih so odprli arheološki park Rimska nekropola v Šempetru, ki še dandanes spada med najpomembnejše in najlepše ohranjene spomenike rimske dobe v Sloveniji in srednji Evropi.

Od odkritja rimske nekropole v Šempetru je bilo izkopanih še več kot sto družinskih grobnic. Najlepše so ohranjene velike grobnice iz pohorskega marmorja, ki jih krasijo reliefno upodobljeni kipi družin, ki so tam pokopane. Grobnica Spektacije izstopa z reliefi letnih časov, grobnica Enijcev pa kaže mitični prizor ugrabitve Evrope. Vsaka od grobnic pripoveduje svojo, 2000 let staro zgodbo, opisuje antično mitologijo in govori o življenju starih Rimljanov.

Naslov: Ob rimski nekropoli 2, Šempeter

Zemljevid

Naloži GPX

Ribnik Vrbje- Žalec
Koordinate izhodišča 46,238713
15,142181

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Privošnik

je stara furmanska gostilna z več kot 130 letno tradicijo. 

Gostilna je znana predvsem po posebno naravno hlajenem pivu, ki se hladi v hladilnici na sedmih stopinjah celzija, dva do tri dni, nato pa mu dodamo minimalno količino CO2. To je še ena izmed edinih takšnih hladilnic v Sloveniji. Verjetno bo tale podatek ključen, da prepričate glavo družine (očeta), da vas odpelje na izlet;), kajne?

Prav tako so znani po svojih sezonskih domačih kolinah, hišnem savinjskem želodcu, sočnem ocvrtem piščancu ter seveda okusu domačnosti v vseh njihovih jedeh.

Leta 2011 so v uporabo dobili tudi blagovno znamko in znak »GOSTILNA SLOVENIJA«.

Rimska cesta 150,

Šempeter v Savinjski dolini

03 700 18 03

Vita, Olja in Juna priporočajo

Midve sva bili navdušeni nad številnimi labodi, ki so naju zasledovali ves čas poti ob jezeru. Pogled z opazovalnice je naravnost čudovit, na informativnih tablah ob jezeru pa sva izvedeli marikaj zanimivega o prebivalcih ribnika Vrbje.