Stari grad Celje 2326

Stari grad Celje

Regija Savinjska
Izhodišče parkirišče pred vhodom v grad, Cesta na grad 78
Dolžina poti poljubno
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Sigurno ste na poti v Celje že kdaj občudovali grad, ki se bohoti nad mestom. Stari grad Celje naj bo kar obvezen postanek, ko se boste naslednjič zadrževali v teh koncih. Stoletja že vlada na griču in ko ga boste obiskali, vam bo v spominu ostal za vedno.

Izjemno razsežna trdnjava iz 14. in 15. stoletja s stanovanjskim jedrom, izstopajočim stolpom in obrambnimi zidovi, je postavljena na zaščitno lego na grič nad Savinjo. Stari grad Celje je v pisnih virih prvič omenjen leta 1323. Njegova podoba je bila sprva mnogo skromnejša, saj je obsegal le romanski palacij z obzidjem. Ko so ga prevzeli grofje Celjski, najpomembnejša vladarska rodbina na tem območju, je dobil današnjo podobo. Prvi, ki se je z ženo in štirimi otroki preselil na grad je bil Friderik I, ki je ob selitvi grad temeljito spremenil.
Zadnji prebivalci so na gradu živeli še 1795. Na začetku 19. stoletja je grad kupil lokalni kmet ter grajsko kamenje uporabljal za kamnolom.

Na gradu se odvija tudi kar nekaj zanimivih prireditev. Izpostavili bi program ŽIVA ZGODOVINA, ki obiskovalcem ponuja možnost, da za nekaj ur stopijo v življenje kot je bilo nekoč. Takrat lahko ustvarjate v srednjeveških delavnicah, opazujete viteze, ki se mečujejo in streljajo z lokom...nekaj edinstvenega v originalnem okolju.

Stari grad Celje lahko obiščete vsak dan v letu, tako da ni več izgovorov:)

Zanimivosti

Stari grad Celje naj bi bil z okolico povezan s štirimi podzemnimi hodniki. Prvi hodnik je povezoval Stari grad z Bežigradom. Omenjeni rov je bil tako visok, da je lahko jezdec v njem celo pokončno jahal konja brez, da bi se vmes sklanjal. Drugi hodnik je vodil v center Celja, tretji hodnik pa je vodil v celjski obzidni vodni stolp. Četrti hodnik je peljal pod Vipoto, to je hribom nad Savinjo proti Laškem.

Zemljevid

Naloži GPX

Stari grad Celje
Koordinate izhodišča 46,223569
15,272901

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Picerija Verona


Picerija, ki vam bo ponudila tudi LCHF jedi, če si to zaželite. Prijazno osebje je poskrbelo, da smo mljaskali ob ogromnih porcijah. Pri naročilu otroškega menija vam znajo zraven dodati še darilo:) Da otročki lažje počakajo na hrano imajo na voljo tudi zvrhan koš otroških igrač:) Starši rečemo samo: Kdor zna pač zna:)

Opekarniška cesta 9

3000 Celje

070 409 510

Vita, Olja in Juna priporočajo

Kako zanimivo se je sprehajati po hodnikih, kjer so nekoč hodile princeske. No, če pa že ne princeske pa vsaj grofice. V poletnem času vam priporočamo, da si ogledate koledar prireditev, saj imajo urejeno letno gledališče. V grajskem stolpu pa vam zgovoren virtualni vitez predstavi zgodovino gradu in celjskih grofov.