Slap Peričnik s kolesom

Regija Gorenjska
Izhodišče označeno parkirišče ven iz Mojstrane po Triglavski cesti
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 1 h s kolesom
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let , kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Mnogi se do slapu odpravijo peš, naj pa vam zaupamo, da pa je izlet zanimiv tudi kot krajša kolesarska tura za naše začetnike- kolesarje. Do slapu potekata namreč 2 poti (po eni je možno do koče priti z avtomobilom, druga je namenjena pešcem in kolesarjem) in prav tista na levem bregu reke, je primerna kot kolesarska pot, saj otroci ne bodo izpostavljeni nikakršnemu prometu. Zadnjih 100 metrov do vašega cilja se lahko odpravite s kolesom, zadnji del poti prav do slapu pa se boste morali povzpeti peš.

Peš ali s kolesom izlet nas spominja na prelepi Tamar, poti so lepo urejene in na koncu boste nagrajeni s čudovitim pogledom na vodno zaveso. Če boste za prevozno sredstvo izbrali kolo je najbolje, da Peričnik obiščete spomladi, poleti ali zgodaj jeseni. Nekaj namigov za kolesarje in pohodnike.

Izlet do slapu Peričnik je mogoč v vseh letnih časih, vendar je verjetno najbolj atraktiven v zimskem obdobju. V tem letnem času vam priporočamo pohod. Takrat lahko občudujemo ledeno zaveso kapnikov in ledenih sveč, ki se ustvari, če so temperature dovolj časa pod ničlo. Kot zanimivost naj povemo, da v poletnih mesecih do slapu dvakrat na dan vozi tudi atraktiven turistični avtobus. Ta vozi od Kranjske Gore do slapa Peričnik na eni in Planice na drugi strani. Za celodnevno karto odštejemo 12 eur, za mlajše od 14 let pa je prevoz brezplačen.
Peričnik predstavljata kar dva slapova: 16 metrov visok zgornji in 52 metrov visok spodnji, vendar pa imamo pri opisu največkrat v mislih spodnji Peričnik. Če se izpod slapu podamo na nasprotni breg Bistrice ter nekaj deset metrov navzgor po melišču, lahko občudujemo slikovito podobo obeh slapov, ki kot mogočna stražarja čuvata ledeniško dolino Vrata.

Peričnik je zaščiten kot naravna dediščina, saj so v preteklosti hoteli izkoriščati moč njegove vode za pridobivanje električne energije. Slap je skozi čas vrezal več žlebov v steno in na ta način spreminjal svojo pot.
Do slapa se lahko odpravimo peš iz Mojstrane. Pot je na začetku ista po kateri se lahko zapeljemo tudi z avtom. Že pred 100 leti jo je uredil znameniti Jakob Aljaž, leta 2017 pa so jo temeljito prenovili. Gospod Alaž naj bi bil nad Peričnikom tako navdušen, da je prosil Frana Saleškega Finžgarja, da napiše o njem pesem.

Za vzpon od koče dalje je potrebna primerna obutev, saj je pot strma in spolzka zaradi stalnega pršenja. Če ste do sem prikolesarili, potem boste morali vaše kolo tu parkirati in se zadnji del poti odpraviti peš. (cca 10 min. hoje v hrib). Posebno doživetje je sprehod pod slapom, vendar pa bodimo previdni, da komu ne zdrsne.

Zanimivosti

V Mojstrani priporočamo obisk Planinskega muzeja. Stalna razstava nas aktivno popelje po zgodovini slovenskega planinstva, prikaže varno pot v gorah, svojevrstno doživetje pa ponuja bivak s prikazom nevihte v gorah.  

Zgodovina slovenskega planinstva, prežeta z domoljubjem, vas vodi od začetkov organiziranega planinstva do prvih alpinističnih vzponov ter aktualnih vrhunskih dosežkov naših plezalcev v domačih in tujih gorstvih. Na poti boste srečali prve gorske vodnike, nosače in nadelovalce poti ter gorske reševalce.

Da bo vaš korak varen tudi izven okrilja našega muzeja, vas spremljajo napotki za varno hojo v gore. Tako kot v hribih, lahko tudi na naši muzejski poti občudujete naravo, ohranjanju katere posvečamo posebno pozornost.

Muzejsko planinsko pot označujejo Knafelčeve markacije. Zberite vse žige na poti do vrha skozi različna doživetja, interaktivne naloge, preizkuse … in na cilju boste dobili nagrado. Muzejska planinska pot lahko postane zgodba za vsakega obiskovalca posebej, prav tako kot resničen vzpon na goro.

Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30

SPLETNA STRAN

Zemljevid

Naloži GPX

Slap Peričnik
Koordinate izhodišča 46,45503
13,931839

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Koča pri Peričniku

je odprta od aprila do konca novembra in ima klasično ponudbo planinskih jedi na žlico. Otroci se vedno razveselijo sladoleda ali odličnega zavitka.
Sedaj je možno sedeti tudi zunaj pod pokrito teraso in uživati v razgledu.

Triglavska cesta 69

4281 Mojstrana

031 603 271

Vita, Olja in Juna priporočajo

Višinska shema za kolesarje:

Pot je lepo urejena, makedamska, na njej ni cestnega prometa, vseeno pa preveri na naši višinski shemi ali je pot primerna tudi za tvojo kondicijo. Ker boš na tej poti srečal veliko pohodnikov, kot kolesar upoštevaj pravila in bonton. Pešec ima seveda prednost!:)

In še namig, zadnjih nekaj 100 metrov poti svoje kolo parkiraš in se do slapu odpraviš peš. Tam pa te čaka slap Peričnik-v vsej svoji lepoti.