Štrekna 6991

Štrekna

Regija Koroška
Izhodišče parkirišče v Zg. Doliču ob nogometnem igrišču
Dolžina poti 24 km (30km do meje) v eno smer
Trajanje poti pol dneva
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za od 3 - 6 let , 6+ let , kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Štrekna je ena najbolje urejenih družinskih kolesarskih poti pri nas. Želja, da jo odvozimo je tlela vsaj 2 leti, vendar je realizacija zamujala. Vse ima svoj namen, sigurno pa se sem še vrnemo, saj je bil v času našega obiska v delu že podaljšek mimo Hude luknje vse do Velenja.
Pot poteka po opuščeni železniški trasi in jo lahko začnete v Zgornjem Doliču ali pa v Dravogradu, odvisno ali se raje spuščate ali raje poganjate v hrib. Iz Zg. Doliča je manjši vzpon do Mislinje, potem pa se kolesarka stalno prijetno spušča in je zaradi svoje konfiguracije primerna tudi za naše namlajše kolesarje, ki se z vožnjo šele spoznavajo.


24-kilometrska trasa kolesarske poti po Mislinjski dolini, med Otiškim Vrhom, Slovenj Gradcem, Mislinjo in Gornjim Doličem je v celoti asfaltirana in odmaknjena od preostalega prometa. Vmes se zapeljemo tudi v dva tunela, ki se osvetlita na sensor in predstavljata super popestritev. Poleg tunelov je pred Slovenj Gradcem ob poti postavljen tudi manjši motorični poligon. Ravno prav, da sestopimo iz naših konjičkov in si pretegnemo noge. Predvsem se tukaj lahko otroci nasmejijo narodnosti svojih staršev, ko le-ti preizkušajo ravnotežje na napravah.


Vzdolž celotne trase so urejena postajališča s klopmi, kar reši postanke za malice. Priporočamo tudi, da se zapeljete v središče Slovenj Gradca in si ga ogledate. Med julijem in avgustom si lahko pomagate s Štrekna busom, ki vozi med vikendi in ima prostora za 16 koles ter ustavlja na večih postajališčih. Časovnico prevozov si lahko pogledate na www.strekna.si .
Od Otiškega vrha pa do Dravograda sta slaba 2 kilometra, kjer ni kolesarske steze in se vozite po glavni cesti zato je tukaj potrebna večja previdnost. Od Dravograda dalje pa se pot priključi na Dravsko kolesarsko pot in izlet si tako lahko podaljšate tudi do Labota, kjer je manjše jezero.

 

Zanimivosti

Dravograd leži na stičišču treh dolin: Mežiške, Mislinjske in zgornje Dravske. Iz starega trškega sejemskega jedra, pod nekdanjim gradom, z nekdanjo mitnico, je kasneje postal pristan za dravsko brodarstvo, še pozneje pa večje železniško križišče, in prerasel v sodobno naselje, ki ga reka Drava deli na levi in desni breg.

Občina je polna zgodovinskih sledi. Izstopajo splavarji, ki danes po Dravi prevažajo turiste, znamenita romanska cerkev sv. Vida v Dravogradu, imenitna kostnica v Libeličah, in dvorec Bukovje. 

Zemljevid

Naloži GPX

Štrekna
Koordinate izhodišča 46,4244835
15,1872794
Štrekna
Koordinate izhodišča 46,4244835
15,1872794

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Višinska razlika poti:Gostinski lokal v bližini

Ta fabrika, picerija in restavracija

Tik pred mejo z Avstrijo je velika restavracija, ki ima tudi zelo lepo urejeno zunanjo teraso. Ob vikendih vam priporočamo da se vnaprej naročite saj znajo imeti kar veliko gužvo.

Ob tako okusni menijih sicer to ni nobeno presenečenje. Poleg pic in hamburgerjev ter ostalih klasičnih jedi imajo tudi kar nekaj izbire za juniorje. Definitivno priporočamo postanek.

Vič 22a,

Dravograd, Slovenia

0592 36116

Mila in Staš priporočataSplavarjanje po Dravi

Koroški splavarji organizirajo številne programe splavarjenja na Dravi.

SPLAVARSKA RAJŽA ZA OTROKE

Splavarska rajža za otroke je prilagojena starostni skupini otrok od 7 do 14 let in temelji na športno zabavnih aktivnostih. Otroci tako osvojijo nova znanja, krepijo svoje spretnosti in se preizkusijo v iznajdlivosti in znanju. Predvsem pa se pod budnim očesom animatorjev zabavajo, sprostijo in se prepustijo objemu neokrnjene narave.KOROŠKI SPLAVARJI - splavarski pristan na Muti;

Gortina 23; 2366 Muta

02 87 23 333, 040 186 508

E: info@splavarjenje.com

 

Prisluhnite zanimivi legendi o dobrem koroškem kralju Matjažu