Bukovniško jezero-Dobrovnik s psom

Regija Pomurska
Izhodišče Dobrovnik-parkirišče pri jezeru
Dolžina poti 3,6 km
Trajanje poti 1,5-2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, pozimi
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Najbolj prepoznavna turistična točka naselja Dobrovnik je Bukovniško jezero z okolico, ki poleg ribolova nudi možnosti za počitek, sprehode, kampiranje, piknik in športne aktivnosti. Je priljubljena turistična točka za družine, posameznike in zaključene skupine. In nadvse primerna za dolge sprehode z vašimi kosmatinci. V gozdu se lahko skrivate, lovite ali ob opazujete račke na jezeru. A pozor! Bonton veleva, da račke pustite čistu pri miru!

Občina Dobrovnik leži na skrajnem severovzhodu države. S svojimi destinacijami je priljubljena turistična točka za družine, posameznike in zaključene skupine. Najbolj prepoznavna turistična točka je Bukovniško jezero z okolico, ki poleg ribolova nudi možnosti za počitek, sprehode, kampiranje, piknik in športne aktivnosti. Bukovniško jezero je akumulacijsko jezero, ki leži južno od naselja Bukovnica na jugovzhodu Goričkega. To umetno jezero, ki je povprečno globoko 2-3 m in doseže največjo globino do 8 m, je nastalo kot protipoplavni ukrep, z regulacijskimi deli ob reki Ledavi in njenih pritokih. Njegova površina je približno 7 ha. Ojezerjenje je bilo sprva namenjeno ribogojništvu, pozneje pa se je razvil še ribolov in športni ribolov. Jezero leži med kostanjevo-bukovimi gozdovi in je pomemben razmnoževalni habitat dvoživk. V njem uspevata tudi ogroženi rastlini žabji šejek in vodni orešek.

Zanimivosti

Že lokalne »čarovnice« so znale pripovedovati, da je kapelica sv. Vida, ki je postavljena v gozdu nedaleč od Bukovniškega jezera nekaj posebnega. Številne in stare so legende o bajeslovni moči izvira sv. Vida v bližini kapelice in o dobrem počutju, ki ga počitek v njeni bližini prinese. Leta 2001 so radiostezisti področje raziskali in na njihovo presenečenje naleteli na več kot 50 energetskih točk.  Ugotovili so, da v okolici potekata dve »liniji moči«, ki jih imenujejo tudi zmajeve črte, ki naj bi se križali ravno na mestu, kjer stoji kapelica.  26 energetskih točk so posebej označili in jim določili namen zdravljenja in potreben čas, ki naj bi preživeli ob točki za učinek. Kmalu po objavi rezultatov se je pričelo množično obiskovanje energijskega parka in okolice.

Postojte na točki 11. in se napolnite z vitalno energijo;)

Zemljevid

Naloži GPX

Bukovniško jezero-Dobrovnik
Koordinate izhodišča 46,669319
16,339222

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Okrepčevalnica Cuffi

pri Bukovniškem jezeru postreže s hladno senčko in odličnim sladoledom. V mali gozdni oazi se bo našel za vsakega družinskega člana kak priboljšek. Za mamico kavica, za fotra hladno pivce in za mulčke osvežujoči sladoled.

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obisk 26. energijskih točk, ki se nahajajo ob Bukovniškem jezeru.

Izleti znajo biti včasih rahlo naporni, zato si pri vsaki energetski točki za popolno sprostitev privošči priboljšek. Ali dva. Ti pa so moji najljubši. Dr. Clouder's iz Pasjahrana.net