Jezero Jasna-Kranjska Gora 987

Jezero Jasna-Kranjska Gora

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče v centru Kranjske Gore
Dolžina poti 1,7 km
Trajanje poti 0,5 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Jezero Jasna je kraj, kjer si lahko odpočijemo telo in duha in uredimo svoje misli. Ta prelepi biser, obdan z vrhovi Julijskih gora, vas bo pomiril in hkrati napolnil z novo energijo. Voda v jezeru Jasna je kristalno čista. Jezero je eden najlepših zakladov Slovenije in se nahaja v neposredni bližini Kranjske Gore.

Kranjsko Goro verjetno poznate predvsem po smučišču, kjer se v zimskem času odvija Vitranc, vendar je kraj in njegova okolica zelo zanimiva tudi v ostalih letnih časih. Družinski izlet k Zgornje Savski dolini ob izlivu reke Pišnice v Savo Dolinko je prava izbira za izlet, tako z malimi kot tudi starejšimi otroki. Izlet je primeren za otroške vozičke ter tudi za začetno hojo naših malčkov, saj je pot iz Kranjske Gore do jezera lepo urejena, kratka in varna.

Posebno v zadnjih letih je Kranjska Gora vedno bolj priljubljena tudi v toplejših mesecih, saj se tu lahko prijetno ohladimo pred poletno vročino. Kranjska Gora je priljubljena tako med iskalci aktivnih doživetij, saj je družinam na voljo poletno sankališče, kolesarski park, številne kolesarske steze in okoliški hribi ter gore, ki ponujajo obilo možnosti za pohode.

Lahko pa se v Kranjsko Goro zatečemo po mir, počitek in preprosto uživate v lepi naravi. Okrog jezera je pot lepo urejena, obiskovalcem je na voljo tudi manjša knjižnica na prostem. Naši najmlajši bodo navdušeni nad mlinskim kolesom, lesenimi skulpturami in račkami v Jasni ter opazovalnico, ki jo najdete tik ob jezeru. Veliko zanimivih zaposlitev za naše mulčke, za starše pa je na voljo gostinski lokal, kjer vam postrežejo najboljšo kavico. Če dodamo, da je okolica kot nalašč za družinsko fotografiranje, s katerimi si boste za vedno zapomnili ta družinski izlet, je ideja za to družinsko potepanje kar na mestu, kajne?

Jezero Jasna leži le 1,5 km iz Kranjske Gore, ob cesti, ki pelje proti Vršiču. Do njega se lahko zapeljemo iz Kranjske Gore in parkiramo na brezplačnem parkirišču tik ob jezeru ali pa se iz središča Kranjske Gore do njega sprehodimo, saj do njega vodi sprehajalna pot. Mi smo avtomobil pustili na parkirišču bližnjega hotela in se proti jezeru napotili peš.

Zanimivosti

Top 10 znamenitosti v Kranjski Gori:

  • Jezero Jasna
  • Ajdovska deklica ob poti na Vršič
  • Slap Peričnik
  • Martuljški slapovi
  • Nordijski center Planica
  • Ruska kapelica
  • Tromeja
  • Slovenski planinski muzej 
  • Vršič in
  • Zelenci.

Mi smo navdušeni nad prelepim družinskim izletom do Zelencev, več o izletu si lahko preberete TUKAJ.

Zemljevid

Naloži GPX

Jezero Jasna
Koordinate izhodišča 46,481178
13,781382

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Jasna Chalet Resort

Tik pred začetkom prvih zavojev najlepše panoramske ceste v Julijskih Alpah se po trinajstih letih zopet prebuja Jasna Chalet Resort. Alpska plaža ob jezeru Jasna, kjer je od razgleda boljša samo še njihova ponudba tortic je prava odločitev za tvoj naslednji izlet! Dobrodošli so tudi naši hišni ljubljenčki.

Vršiška cesta 41,

4280 Kranjska Gora

info@jasnaresort.com

Vita, Olja in Juna priporočajo

V BRANJE ZANIMIVO LEGENDO O AJDOVSKI DEKLICI...

Ajdovska deklica je bila dobrega srca. Živela je pod previsnimi stenami Prisojnika in vodila popotnike skozi snežne zamete preko Vršiča v Trento. Ko so se popotniki vračali, so ji pod Prisankom puščali hrano, tako da nikoli ni bila žejna in lačna. Bila pa je tudi sojenica. Obiskovala je mlade matere in prerokovala novorojenčkom njihovo usodo.

Neke noči je obiskala planšarico v Trenti, ki je pravkar rodila sina. Ker je mati spala, se je ajdovska deklica neslišno približala otroku in mu prerokovala, da bo postal lovec in da bo ustrelil Zlatoroga in z njegovimi rogovi prišel do bajnega bogastva. Ko so za to prerokbo slišale sestre ajdovske deklice, so jo preklele, ker je napovedala smrt Zlatorogu. Tako je deklica okamenela, ko se je vrnila pod Prisojnik.

Ajdovsko deklico najdete v skalah na poti proti Vršiču.

Poslušajte legendi o Zlatorogu in Ajdovski deklici