Pot na grad, Škofja Loka 1478

Pot na grad, Škofja Loka

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče pri Nami
Dolžina poti 1,17 km
Trajanje poti 0,5-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Sprehodite se skozi starodavno mestno jedro Škofje Loke, preživite nekaj igralnih trenutkov na igrišču Zamorček in se povzpnite na škofjeloški grad, od koder je lep razgled na Loko in okolico.

Krajši dvourni družinski izlet ali dan preživet v enem izmed lepših slovenskih mest- Škofji Loki.

Škofjeloško območje je posejano s številnimi gradovi in dvorci. Prvi so zgrajeni že v 13. stoletju, spet drugi so dobili povsem novo podobo po velikem potresu leta 1511, najmlajši pa so bili zgrajeni »šele« v 17. stoletju. V njih se prepletata bogastvo preteklih časov in legend.

Zgrajeni so na skrbno izbranih lokacijah, ki še danes jemljejo dih obiskovalcem od blizu in daleč. V nekaterih so urejeni tudi muzeji, ki s svojimi zbirkami vabijo obiskovalce, da se spoznajo z zgodovino in načinom življenja na Škofjeloškem v preteklih stoletjih. Obiščite škofjeloški grad in zanimiv grajski vrt za gradom, kjer lahko spoznate pretekle ljudske običaje.

Eden najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji domuje na mogočnem Loškem gradu. Muzej varuje bogato naravno in kulturno dediščino škofjeloškega območja. Na ogled je arheološka, zgodovinska, kulturnozgodovinska, umetnostna, etnološka in prirodoslovna zbirka ter muzejem na prostem – Škoparjeva hiša.

Mi smo se na grad odpravili z otroškim vozičkom, vendar je potrebno opozoriti, da se od otroškega igrišča Zamorček pa do gradu pot strmo vzpne (a le za slabih 50 m) in da je na poti nekaj ducat stopnic, ki smo jih uspešno premagali tako, da smo voziček dvignili.

 Zanimivosti

V tako lepi, tako mistični srednjeveški Škofji Loki si z navdihi iz preteklosti ustvarjate lastne nove spomine. Škofja loka je mesto Škofjeloškega pasijona, najstarejše slovenske drame. Vsakih 6 let lahko tudi vi sami postanete udeleženec te zanimive uprizoritve, pri kateri nastopa in sodeluje na stotine krajanov!


Zemljevid

Naloži GPX

Pot na škofjeloški grad
Koordinate izhodišča 46,167725
14,304664

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Kavarna Pri Homanu

Stara Loka ima v vseh letnih časih poseben čar. Ena izmed najboljših loških kavarn ponuja pestro izbiro tortic, sladoled za vsak še tako zahteven okus in tople napitke (kavice, čajčke, vročo čokolado) ter tudi osvežilne napitke. Naj bo krajši postanek prav v središču mesta, kjer lahko začutite pristen mestni utrip Loke. Kavarna ima tudi otroško igrišče, na terasi pa so nadvse dobrodošli tudi naši hišni ljubljenčki, ki se lahko hladijo v senci velike mestne lipe.

Mestni trg 2
4220 Škofja Loka

(04) 512 30 47
(041) 724 121

Vita, Olja in Juna priporočajo

Na koncu mesta je Škofja Loka uredila prelepo otroško igrišče Zamorček, katerega posebnost so igrala iz naravnih materialov. Mi smo se tu zadržali kar nekaj časa. Starši lahko posedite v bližini na lepo urejenih sediščih na grajskem hribcu in v miru spijete tudi zasluženo kavico.

STE VEDELI?

Zanimivost škofjeloškega grba je zamorec. Po legendi se je eden od freisinških zemljiških gospodov, Abraham, peljal v Poljansko dolino, medtem pa ga je napadel medved.

Prisluhnite legendi, kako je zamorec postal tako cenjen, da je dobil svoje mesto tud v  škofjeloškem grbu?