Krašnji vrh 3073

Krašnji vrh

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče v vasi Radovnica, nasproti šole Brihtna buča
Dolžina poti 3.4 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za Vozički , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Bela Krajina skriva veliko neodkritih biserov za zunanje obiskovalce. Super je, če poznate koga od „lokalcev“, saj vam znajo te konce predstaviti v nepopisno lepi luči, zraven pa vas še odpeljejo do kraja, ki ga boste na računalniku našli šele po večih klikih.

Eden izmed takih je tudi Krašnji vrh. Gre za manjšo vasico, ki leži ob meji s Hrvaško na skrajnem severozahodu. Sončno pobočje je idealno za vinograde. Na zgornjem koncu vasi stoji cerkev Svete Trojice, nad njo pa poraščen vrh z razglednim stolpom. Na pot se lahko podate iz 10 kilometrov oddaljene Metlike ali pa iz sosednje vasi Radovnice.

Iz Radovnice lahko uberete pot čez gozd ali pa po ozki asfaltni poti. Planinsko društvo Metlika je na vrhu postavilo 17 metrski razgledni stolp, uredilo naravno plezalno steno v neposredni bližini koče, najdemo pa tudi otroška igrala.
Razgled je prečudovit. Ob lepem vremenu je pod nami vsa Bela Krajina, del Hrvaške, Klek in Velebitski vrhovi.
Najgloblje brezno v Beli Krajini, imenovano Pečenevka je lahko prijeten ovinek na poti, saj imate nekje 15 minut pred vrhom označen odcep za ogled.

Zanimivosti

Belokranjski muzej domuje v metliškem gradu, ki je bil prvič omenjen leta 1456, verjetno pa je precej starejši. Skupaj z mestom je predvsem v 15. in 16. stoletju igral ključno vlogo pri obrambi Kranjske pred krvavimi turškimi vpadi. Grad, ki je brez večje škode preživel drugo svetovno vojno, v starejši preteklosti ni imel take sreče. Zelo zanimiv je že sprehod v njegovi okolici in kukanje v stekleni del, kjer je gasilska zbirka. Poslanstvo Belokranjskega muzeja Metlika je skrb za belokranjsko premično kulturno dediščino in seznanjanje obiskovalcev z njihovo edinstveno vezjo s stoletnimi običaji.

Zemljevid

Naloži GPX

Krašnji vrh
Koordinate izhodišča 45,704699
15,348726

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in hotel Bela Krajina

Prvo priporočilo domačinov, saj gostilna obratuje že več kot 50 let in ima upravičeno zelo dober sloves. Me tednom nudijo malice, lahko pa izberete katero izmed belokranjskih specialitet. Mi smo bili nad postrežbo in hrano zelo navdušeni.

Cesta bratstva in enotnosti 28
8330 Metlika
07 305 81 23

Mila in Staš priporočata

Čeprav midva še ne obiskujeva šole, pa je tole odlična ideja za zabavo staršev. Šolo Bistra Buča so odprli leta 2014 in sedaj smo lahko prisotni pri pouku, kakršen je potekal v 60 letih. Tukaj se lahko na zabaven način seznanimo s kulturnimi vrednotami, značilnostmi in posebnostmi teh krajev. Učno uro vodi učitelj in če boste pridni, vas na koncu čaka spričevalo z ustreznimi ocenami. Zelo izvirna izvedba in odličen način za ohranjanje belokranjske dediščine.