Mirna- trim steza Trimmigo 4779

Mirna- trim steza Trimmigo

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče pri ribniku pod gradom
Dolžina poti 6 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Mirna je majhno mesto s kar nekaj zanimivimi točkami. Predvsem grad, ki trenutno žal propada, je veličasten in ga domačini kličejo kar speča princesa. Tako se imenuje tudi pot, ki se začne na parkirišču pod gradom. Zraven se nahaja simpatičen ribnik na katerem domuje kar nekaj račk, ki so prevzamejo in navdušijo vse male pohodnike. Ribnik napaja potok Vejar, ob katerem je postavljenih tudi nekaj igral za otroke.

Mi smo se na izlet podali po krožni trim stezi Mirna – Gorenja vas Trimmigo. Pot je dolga 6 kilometrov in se vije v prijetnem objemu gozda. Primerna je tudi za mamice z vozički ali otroke s poganjalci. Najdlje se boste verjetno zadržali na vadbenih postajah. Teh je kar 13 z 11timi napravami, kjer lahko krepimo moč, vzdržljivost in trmo;) Kdo zdrži več in kdo naredi lepše poskoke....uf, sigurno vam ne bo dolgčas. Naprave so enakomerno razporejene po poti, nam najljubša pa je bila tista, kjer lahko preizkusite svojo moč v dvigovanju. Seveda se kar na enkrat vsi spremenijo v naslednje Martine Krpane. Vmes nas pozdravita tudi vsaj dve lovski opazovalnici, na katere se povzpnemo na lastno odgovornost.
Ob povratku se lahko povzpnemo tudi do gradu in si ga od zunaj ogledamo.

Zanimivosti

Grad Mirna sodi med najstarejše gradove na Slovenskem. Nastal naj bi že proti koncu 11. stoletja, skupaj z nekaj drugimi najpomembnejšimi gradovi v deželi. V pisnih virih se prvič pojavlja leta 1165. Leta 1962 je razvalino za 99 let najel dr. Marko Marin in jo začel postopno obnavljati. Do leta 1991 je pozidal in zastrešil oglati stolp in grajsko kaščo.

Zemljevid

Naloži GPX

Mirna- trim steza Trimmigo
Koordinate izhodišča 45,956942
15,055784

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Mila in Staš priporočata

Toplice so v tem delu Slovenije odlična izbira za podaljšek izleta. Izberete lahko med Šmarješkimi ali Dolenjskimi. Hm, katere bi izbrali? Najtežja odločitev dneva;)

V bližini je tudi ZOO park ranč Aladin, kjer imajo ogromno igral in zanimivih živali. Lušten odklop za majhne in velike.

Kjer so tobogani, voda in sladoled pa nikoli ni slabe volje:)