Novo mesto 714

Novo mesto

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče pri Tušu v centru mesta, športni park Portoval
Dolžina poti 2,5 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Mestna občina Novo mesto pokriva območje, ki ima bogato zgodovino in tradicijo. Ljudje so območje Dolenjske poseljevali že pred dva tisoč leti, naselje na okljuku reke Krke pa uradno obstaja od leta 1365. Danes je Novo mesto, kot edina mestna občina v regiji, pravo regionalno urbano središče jugovzhodne Slovenije, ki je dom preko 140.000 prebivalcem. Mestna občina Novo mesto je šesta med enajstimi mestnimi občinami v Sloveniji po številu prebivalcev. V prestolnici regije Jugovzhodne Slovenija živi okoli 36.500 prebivalcev, ki po večini na območju domače občine tudi delajo. Ponašamo se namreč z dejstvom, da je Novo mesto sedež štirim paradnim konjem slovenskega izvoznega gospodarstva; podjetjem Krka d.d., Revoz d.d., Adria Mobil d.o.o. in TPV, d.o.o., katerim se med uspešnimi pridružujejo tudi mnoga druga prodorna novomeška podjetja.

Poleg uspešnega gospodarstva je Novo mesto tudi valilnica izjemnih talentov, ki delujejo na področjih režije, fotografije, plesa, glasbe, športa, literature in gledališča. Neprecenljiv pečat novomeški zgodbi o uspehu pa nedvomno daje tudi izjemno aktivna družbena sfera, saj v okviru programov in projektov številnih nevladnih organizacij, bogati vsakdan Novomeščank in Novomeščanov ter dviguje kakovost življenja na območju občine.

Naredite krožni izlet po Novem mestu in skupaj z otroki spoznajte to prelepo mesto. Parkirate pri Tuševi trgovini v centru. Štartate čez most in pri slaščičarni zavijete levo. Tako hodite ob reki Krki po Zupančičevem sprehajališču in ko pridete do prvega razpotja zavijete desno (greste proti knjižnici na prostem). Nato hodite po zaselku, greste do glavne ceste, kjer prečkate železnico in pri avtobusni postaji zavijete čez cesto v Kettejev drevored. Gori na vrhu je prelep razgled. Ko pridete s hriba imate na desni Kettejevo hišo in spominsko ploščo. Prečkate glavno cesto, nadaljujete mimo nakupovalnega centra, mimo pošte in tam zavijete ostro desno in ste spet ob reki. Super kratek krožni izlet po mestu.

Zanimivosti

Veste kdo je bil Dragotin Kette?

Dragotin Kette je bil slovenski pesnik, ki se je rodil 19. januarja 1876 v Premu pri Ilirski Bistrici, umrl pa je 26. aprila 1899 v Ljubljani.

Ko je bil star dve leti, se je družina preselila na Col pri Vipavi, dve leti kasneje pa v Zagorje na Pivki, kjer mu je za posledicami tuberkuloze umrla mati. V Zagorju je obiskoval prve štiri razrede ljudske šole v enorazrednici. Peti razred je obiskoval v Ljubljani. Pri petnajastih letih je izgubil še očeta, zato je skrb zanj prevzel materin stric Janez Valenčič. Leta 1888 se je vpisal na gimnazijo, jo po drugem letu zapustil in se jeseni vpisal na učiteljišče. Stric ga je prenehal denarno podpirati in sledilo je obdobje pomanjkanja. Leta 1893 se je vrnil v gimnazijo, v tretji razred. Postal je član in tajnik literarnega dijaškega društva Zadruga, v katerem so bili tudi Josip Murn, Oton Župančič in Ivan Cankar. Zaradi politične pesmi proti škofu Missiu je bil leta 1893 v štiriurnem priporu. Predaval je o literaturah v drugih jezikih, poučeval je ruščino in prijateljeval z Ivanom Cankarjem. Ker ni plačal šolnine, je bil leta 1895 kot šestošolec izključen iz gimnazije. Preživljal se je z inštrukcijami in novinarstvom.

Jeseni leta 1896 je na pobudo Ivana Resmana odšel v Novo mesto ter opravil sprejemni izpit za sedmi razred gimnazije. Osnoval je podobno društvo kot Zadruga, ki je kmalu razpadlo zaradi strahu pred šolsko oblastjo. Nesrečno se je zaljubil v Angelo Smola.

Zemljevid

Naloži GPX

Novo mesto
Koordinate izhodišča 45,803169
15,159706

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ste za malo čofotanja po napornem izletu?

V termalnih destinacijah Term Krka lahko vse leto plavate in se sproščate v pokritih bazenih s termalno vodo. Ravno prav po napormnem izletu, kajne?

Voda zmanjša napetost v mišicah, izboljša prekrvitev, ublaži bolečine in razvedri. Vabijo vas tudi v savne, ki imajo na telo mnogo pozitivnih učinkov; razstrupljanje in čiščenje telesa, zmanjševanje stresa, povečujejo prekrvavljenost kože, sklepov in notranjih organov.