Učna pot Divji potok 2268

Učna pot Divji potok

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče urejeno parkirišče pri CŠOD Lipa Črmošnjice
Dolžina poti 2,5 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Krožna Učna pot Divji potok ima izhodišče v vasi Črmošnjice, na parkirišču pri CŠOD domu Lipa, na 410 m nadmorske višine.
Kadar ste v Beli Krajini, naj vam ta izlet ne uide. Gre za skoraj 3 kilometre dolgo krožno pot, ki vas popelje ob strugi slikovitega Divjega potoka do Srednje vasi. Zaradi ureditve učne poti je potok dobil ime Skriti biser in ne bi se mogli bolj strinjati.
Divji potok, ki ima povirje nad Srednjo vasjo pri Črmošnjicah, je na prevladujoči dolomitni kamninski podlagi ustvaril zelo razgibano in slikovito strugo, polno slapičev, tolmunov in brzic. Potok večino svojega toka teče skozi gozd. Po približno 3,5 km toka hudourniškega značaja se izlije v Črmošnjičico, ki teče proti Dolenjskim Toplicam.
Ob poti se otroci lahko zamotijo z raznimi didaktičnimi igrali, iščejo živali, ki živijo ob vodi in štejejo prelepe manjše slapove. Rak koščak in močerad sta vodo in vlažno obrežje izbrala za svoje domovanje. V krošnjah prevladujoče bukve in gabra živijo detli, žolne in številne druge ptice. Tudi povodni kos je tu stalni prebivalec.

Zanimivosti

Posebnost Divjega potoka je izločanje lehnjaka na celotni dolžini struge. Nastane, ko voda, ki vsebuje kalcijev karbonat teče čez organske ostanke in se na njih izloča ter jih na ta način obda. Je močno luknjičava in porozna kamnina, ki stalno spreminja pragove slapov, ter ustvarja slikovite tolmune.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Učna pot Divji potok
Koordinate izhodišča 45,672257
15,102131

Gostinski lokal v bližini

Gostišče Kolesar

Le 15 minut stran od predlaganega izleta, se nahaja gostišče Kolesar, kjer boste navdušeni nad njihovo hrano, še bolj pa nad zunanjimi igrali, kamor se bodo zapodili mulci. Družinska gostilna, ki obratuje že skoraj 40 let bo za vas poskrbela s prijazno postrežbo. Ne pozabite naročiti ocvirkove pogače! ;)

Dolenje Sušice 22

8350 Dolenjske Toplice

07/306 50 03

Mila inStaš priporočata

Otroka priporočata, da si pred izletom obujete škornje, saj je okoli veliko vode in razmočenih tal. Raziskovanje bo tako še mnogo bolj zabavno in brezskrbno...In kakšna "žehta" manj za mame;)

Ta evforija z lužami pri nas kar ne mine in ne mine...