Maribor- Piramida 4809

Maribor- Piramida

Regija Podravska
Izhodišče Mestni park
Dolžina poti 1 km
Trajanje poti 20-30 min
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

V tote konce nas noge zanesejo manjkrat kot bi si želeli…in ko se končno odločimo za obisk že prva dilema- na kateri hribček skočiti: Kalvarijo, Piramido ali Mestni vrh? Piramido in Kalvarijo lahko povežete v isti izlet z naravoslovno učno potjo, ki je dolga nekje 5 kilometrov in vam bo vzela do tri ure vašega časa. Mi smo se po posvetovanju z domačini odločili za obisk Piramide.
Izlet začnemo kar v mestnem parku, ki je zelo lepo urejen in nudi veliko poti za sprehajanje ter senco v vročih poletnih dneh. Takoj, ko se začnemo vzpenjati se znajdemo med vinogradi. Grič je visok 386 metrov in za sprehod boste potrebovali nekje od 20 min do pol ure, saj se boste vmes hoteli vstavljati in narediti kakšno fotografijo. Za malčke je to zelo simpatičen in nenaporen vzpon.

Zanimivosti

Grad so zgradili v začetku 12. stoletja za obrambo pred Madžari. Po njem so naselbina, trg in mesto dobili ime Marchpurg oz. Marburg. Leta 1528 je grad pogorel. Okoli leta 1560 so ga  obnovili, nato pa do leta 1790 porušili. Iz ostankov materiala so postavili kamnito piramido, ki je dala griču tudi ime, od gradu pa sta ostala le okop s strmimi nasipom in vodnjak brez venca. Vrh okopa stoji klasicistična kapela iz leta 1821 s kamnitim Marijinim kipom-

Zemljevid

Naloži GPX

Maribor- Piramida
Koordinate izhodišča 46,564059
15,64643

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Ruška Koča

Priporočajo vam regionalne specialitete, katere so vrhunske kvalitete in se pripravljajo po tradicionalnem receptu. V koči se lahko okrepčate in  spočijete, da boste lažje nadaljevali pot ali se vrnili v dolino. V koči se tekom sezone vrstijo številne prireditve, zato je tu večkrat zelo živahno.

milan.klancnik@siol.net

02/ 603 50 46

041 666 552

Mila in Staš priporočata

Pol ure vožnje iz Maribora proti Kungoti je ena izmed lepših turističnih znamenitosti pri nas, vsaj tako nama je rekla mami;) Težko sva se odtrgala od otroških igral v parku v Mariboru, ampak sva tudi midva na koncu nadvse uživala v razgledu na srčkasto zavito cesto.