Petanjski vrelec-Radenci 5027

Petanjski vrelec-Radenci

Regija Pomurska
Izhodišče Parkirišče pri Zdraviliškem naselju Park Radenci
Dolžina poti 1 km
Trajanje poti 0,5 -1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Obiskali smo Prekmurje prav zaradi te znamenitosti. Čeprav nas je pot že večkrat zanesla v te prečudovite kraje Slovenije, pa očitno Prekmurci to znamenitost vseeno rajši skrivajo zase. In prav nič jim ne zamerimo. No, pohodnik jo pravgotovo najde, če se odpravi na pohod Dol pa gor kre Mure, je pa dostop direktno do vrelca slabše označen in zato malo bolj skrit Gorenjskim turistom;)

Dostop do vrelca ni posebej označen in ga boste našli le z navodili. Avto smo parkirali na parkirišču v Parku v Radencih ter se peš podali proti mostu čez Muro. Pričetek poti najdete, če z glavne ceste med Radenci in Petanjci pri mostom čez Muro (pri oznaki ROKAV MURE 2) zavijemo levo na kolovozno oziroma makadamsko cesto. Cesta vas bo vodila ob Muri in vas bo po približno 200 metrih pripeljala do ograjenega vrelca in informativne table, nekaj metrov tik za njim pa se zadaj nahaja še opisani neograjen vrelec (v gostem podrastju). Prečudovito rdeče barve!!! Še najlažje pa boste do vrelca prišli s pomočjo koordinat.

Struga, po kateri se presežni del mineralne vode prosto izteka v reko Muro, je ognjeno rdeče barve in je izjemno fotogeničen. Mi smo naškljocali 200 forografij našega podmladka, ki se pači ob pitju vode;)

Na Gornjih Petanjcih je sicer več izvirov oziroma več slatinskih vrelcev naravne mineralne vode, vsi pa se nahajajo na desni strani Mure. Nekoč so bili tudi na levi strani Mure vse do Murskih Petrovcev, a se žal niso ohranili.

Najbolj znan med njimi je prav tako imenovani Voglerjev oziroma Petanjski vrelec. Prvotni izvir je sicer zavarovan z ograjo, višek mineralne vode pa teče iz pipe, ki se nahaja za ograjenim vrelcem. Tu teče negazirana slatina, ki ima precej močan okus po železu. No, okus vas bo mogoče navdušil, mogoče pa razočaral, a je vredno poskusiti. Bolj kot okusa pa se boste razveselili barve. Rdeča oz. oranžna barva tal vse okrog vrelca je prava atrakcija za oči obiskovalca.

Voda se iz vrelca razliva v manjši bazen, ki je ognjeno rdeče barve, od tukaj pa po žilah odteče v reko Muro. Vrelec se nahaja na zanimivi sprehajalni poti, imenovani Gor pa dol kre Mure, ki poteka v gozdu ob reki Muri. Okoliški prebivalci vodo, ki tukaj privre na plan, uporabljajo že več let. Ob vrelcu se boste lahko malo odpočili, poiskusili vodo iz vrelca in se naučili tudi kaj novega ob informativni tabli, ki je postavljena ob poti. In kako najdete vrelec, najbolje da sledite našemu zemljevidu, navodilom ali pa koordinatam.

Koordinate: 46.650524, 16.045205

O kako je Slovenija lepa. Mi se kar nismo mogli načuditi prelepi naravi. Bodite previdni, da se obrežju oz. obali reke Mure otroci ne približajo preveč, zemlja okrog vrelca je namreč namočena, blatna, zato previdnost ni odveč.

Želimo vam lep družinski izlet.

 

Zanimivosti

Ste se kdaj ozrli na etiketo mineralne vode Radenska in se vprašali, kje ta mineralna voda, ki je nadvse odličnega okusa, sploh izvira?

Tam boste namreč našli bodisi napis Kraljevi ali Petanjski vrelec. Domačini so vodo iz vrelcev v Petanjcih uporabljali že v 18. stoletju, šele takratne analize vode, ki so jih opravili na Dunaju, pa so pokazale visoke vsebnosti mineralov in ogljikovega dioksida. Domačini pravijo, da ni pravega špricerja brez petanjske slatine, ki se najbolje meša z domačimi suhimi vini.

No, če boste vodo poskusili, boste ugotovili, da ima le ta močan okus po železu. Značilnost vrelca pa je, da je ognjeno rdeče barve.

In še en namig za malo daljši izlet...

Na območju Petanjcev in Murskih Petrovcev je bilo večje število površinskih vodnjakov, iz katerih je izvirala slatina. Območje, ki obsega srednji tok reke Ščavnice in Pesnice ter območje Radencev, ima visoko koncentracijo naravnih vrelcev mineralne vode. Tukaj poteka tudi tako imenovana Pot med vrelci življenja.

O mineralni vodi, pa se spletajo tudi številne legende...

Zemljevid

Naloži GPX

Petanjski vrelec- Radenci
Koordinate izhodišča 46,645388
16,044249

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Trnek

Je prijazna družinska gostilna z velikim posluhom do gostov. Prijazen sprejem in odlično pripraljena hrana je razlog, da jo priporočimo tudi vam. Na njihovem jedilnem listu se znajde veliko slastnih jedi, najbolj so znani po hišnih specialitetah, pa tudi jedeh izpod peke. Jagnje, svinjska rebra... itd. lahko okusite pri njih!

Otroci pa so si poleg slastnih sladic, najbolj zapomnili njihova otroška igrala, kjer so pridno počakali do prihoda kosila. Priporočamo!

Mota 76,

9240 Ljutomer

03 160 64 45

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obiskali smo Sikalu ZOO v Radencih, ki se nahaja v bližini in naši dogodivščini dodali še piko na i. Živali smo lahko tudi pobožali in hranili, vse pa se nahajajo na velikem območju, ki ga obdaja gozd. Velik plus bi pripisale tudi raznovrstnim igralom, na katerih smo zelo uživale. Sigurno bomo zoo obiskale tudi v prazničnem času, saj se naj bi takrat spremenil v pravo lučkolandijo.

Še navigacija za starše;)

Boračeva 54a, 9252 Radenci

SPLETNA STRAN