Slap Kotel 3960

Slap Kotel

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče ob poti
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, zgodaj jeseni, spomladi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot- ob slapišču nevarnost zdrsa

Opis poti

Slovenija je noro bogata s slapovi, jezeri in rekami. Mi se kar ne moremo načuditi, ko se nam odkrivajo eden za drugim. Slap Kotel je splošno neznan, pot do tja ni nič označena, vendar je pogled nanj neverjeten. Predvsem, če pridete na obisk po kakšnem močnejšem deževju zna glasno šumeti čez svoje pobočje.

Povirje potoka Zala (levi pritok Iške) je dokaj razvejano ter bogato z vodo. Ta konec se imenuje tudi Rakitniška grapa. V sotesko-grapo pritekajo številni manjši pritoki (,solzaji'). Skoraj vsak večji pritok pa ustvarja šume ter tudi slapove. Vznožje slapu je par deset metrov od ceste, na levi strani. Višina slapa je okrog 30 metrov. Ob levi strani slapa se je možno povzpeti do vrha slapišča. Pobočje je zmerno nagnjeno in pod vrhom razširjeno, tako da voda lagodno polzi in pušča lehnjakove obloge, na pobočju samem in na vršnem delu pa se oblikujejo značilne kadice, kjer se zadržuje voda.


Z magistralne ceste Rakitna-Cerknica (asfalt) v vasi Župeno zavijete levo na makadam proti Svetem Vidu. Tik pred vasjo se pride na asfalt. V Svetem Vidu spet levo proti vasi Zala. 200 do 300 metrov za Zalo je tabla, ki kaže levo na solidno, a slabšo makadamsko cesto. Če pustite avto tukaj, potem imate nekje 2,5 kilometra do vznožja slapišča, kar je zelo lep družinski sprehod. Lahko pa se zapeljete nekoliko naprej, prav do mesta, kjer na desnem (ostrem ovinku) tik pred mostom pustite avto.

Zanimivosti

Do nedavnega so Bločani veljali za velike prekupčevalce z govejo živino. Po sejmih na Dolenjskem in v Beli krajini je veljalo načelo: »Če ni Bločana, ni sejma.« Na sejme so hodili celo na Hrvaško in kupovali »kumrne« (suhe) vole. Z odličnim bloškim senom, ki raste tod okoli, so jih nato lepo poredili in jih prodali naprej za meso v Trst ali Ljubljano. Te trgovine danes ni več, saj jo je odplavil čas. Vol pa je bil tudi delovna žival. Spomin na debelega pitanega vola ohranja le skulptura.

Zemljevid

Naloži GPX

Slap Kotel
Koordinate izhodišča 45,854904
14,447179

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Brunarica ob Bloškem jezeru

ima okoli 200 sedišč, od tega jih je 50 pod nadstreškom. Nudijo tople in hladne napitke. V sezoni se lahko posladkate s točenim sladoledom. Na meniju imajo jedi z žara ter lokalne jedi: enolončnice, jota, koleraba. Nudijo tudi možnost najema prostora za pikbike ali za organizirane skupine.

Za otroke so uredili unikatna lesna igrala, ki so A-testirana. Brunarica je družinam prijazna okrepčevalnica.

Brunarica je odprta poleti ali ob predhodni najavi.

Mila in Staš priporočata

Gremo na Bloke, na jezero k lesenemu medvedu, juhu!

Priljubljena točka za kolesarje, sprehajalce in pohodnike. Pozimi, ko njegova gladina zamrzne, privablja navdušene drsalce. V poletnih dneh, ko se voda primerno ogreje, privabi v svoj objem kopalce. Ob obali je urejeno otroško igrišče, v brunarici pa lahko starše „nažicamo“ za sladoled:)