Logarska dolina 1255

Logarska dolina

Regija Savinjska
Izhodišče označeno parkirišče
Dolžina poti 5,6 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Logarska dolina, ob kateri izvira reka Savinja, je ena najlepših ledeniških dolin v celotnih Alpah. Zaradi vrste naravnih znamenitosti in pokrajinskih posebnosti je bila zaščitena kot naravni park. Idealen kraj za družinski izlet.

Tokratno pot (lahko si naložite zemljevid (gpx) poti na svoj telefon) je posnela mlada družina, ki je naravni park raziskovala na kolesih. Dolina je res prelepa in vsekakor vredna obiska, a ker je v njo kljub vstopnini možno vstopiti z jeklenim konjičkom in je lokacija za izletnike v lepem vremenu izredno priljubljena izletniška točka, velja pri izletu z otroki le nekaj previdnosti.

Poleg najbolj znanega slapu Rinka, ki je razglašen za naravni spomenik, je v dolini mogoče videti še skoraj dvajset slapov. Med naravne posebnosti doline sodijo še številna naravna brezna, skalni previsi, izviri idr. Logarska dolina je tudi odlično izhodišče za pohode na vrhove okoliških Kamniško-Savinjskih Alp.

Ob izteku doline, v vasi Gornji Grad, kjer je bil nekoč sedež Ljubljanske škofije, je na ogled vrsta kulturnih znamenitosti in zgodovinskih pomnikov, med katerimi je vredno posebej omeniti Cerkev Sv. Mohorja in Fortunata, največjo baročno sakralno stavbo v Sloveniji. 

Za vstop v park z avtomobilom je potrebno plačati vstopnino, in sicer 7 evrov. Plačila so oproščeni vsi, ki v Logarsko dolino vstopijo peš, s kolesi, rolerji in  električnimi vozili.

Zanimivosti

Krajinski park poleg doline zajema še venec več kot 2.000 m visokih vrhov (Krofička, Ojstrica, Planjava, Brana, Turska gora, Rinke …), ki objemajo to slikovito alpsko oazo. Dolina je razdeljena na tri dele. Zgornji del (Kot) je poraščen z gozdom, za srednji (Plest) in spodnji del (Log) pa je značilna travnata ravnica z mogočnimi drevesi.

Dolina je tektonskega nastanka, ki so jo dokončno izoblikovali ledeniki. Posledice naravnih procesov so na razmeroma majhnem prostoru številne naravne zanimivosti kot so slapovi (20), vršaji, naravna okna, kraška jama, zijalke, skalni osamelci, melišča in ledeniški balvani.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Logarska dolina
Koordinate izhodišča 46,396461
14,630139

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Kmečka hiša Ojstrica

Vsak športni dan male navihance prijetno utrudi in naredi zelooo lačne, zato je pravi kraj za potešitev lakote prav gotovo Kmečka hiša Ojstrica. Prelepo okolje in prijazna postrežba vas prepričata, da se sem zagotovo še vrnete.

Priporočamo vam, da Logarsko dolino spoznate bolj podrobno in podaljšate vaš izlet v prijetno bivanje v Kmečki hiši Ojstrica. Po  predhodni rezervaciji vam bodo z veseljem nudili družinske pakete s polpenzionom od 2 dni in naprej.

In še namig za vse, ki se boste odločili za družinske počitnice v Hiši Ojstrica ;) S KODO: DRUZINSKI IZLETI ob rezervaciji prejmete brezplačno izposojo koles za celo družino. Vse od junija do septembra pa lahko otroci aktivno sodelujejo tudi pri hranjenju njihovih živali (konjev, osličkov, ovčk, kozic in zajčkov).

Logarska dolina 13a,

3335 Solčava

041 66 44 55 rezervacije

info@logarska-ojstrica.si

Cenik in vse informacije najdete na njihovi internetni strani:

www.logarska-ojstrica.si

Vita, Olja in Juna priporočajo

Prevozite Logarsko dolino s kolesi ali si vzemite več ur časa in preživite kar cel dan v tej slikoviti naravi.

 Nekaj predlogov kakšno malico lahko vzameš s seboj na izlet najdeš TUKAJ.