AZIJSKE TESTENINE S KALČKI MUNGO FIŽOLA
V teh čudnih "covid časih" so še azijske testenine nekoliko zanemarjene, se vam ne zdi. Prav potiho, naskrivaj, vam razkrivamo slasten azijski recept. Naj jim vsaj malo povrnemo slavo in čast z odličnim receptom za hitro družinsko kosilo, pri katerem naj vam pomagajo vaši malčki. Ker malčki in kalčki gredo skup in v kup.
Navodila za pripravo domače zelenjavice. Kalčke mungo fižola pred kaljenjem speremo, nato pa namakamo v vodi 12 ur. Kalčki se kar precej napihnejo, zato jim moramo dati kar veliko vode. So zelo enostavni za kaljenje in kalčke dobimo že v 4-5 dneh. Gojimo jih v kozarcih in sicer v temi, da razvijejo debele kalčke. Spiramo 3-4x na dan. Vsebujejo veliko vitamina C in K in imajo visoko vrednost prehranskih vlaknin. Sami po sebi imajo blag okus, tako da jih lahko uporabimo praktično kjerkoli (solate, sendviči...itd.). Ne glede na to da je stročnica, jih za uživanje ni potrebno termično obdelati. V same jedi jih dodamo čisto na koncu, da obdržijo svojo hrustlavost.
Azijske testenine s kalčki mungo fižola.
- 300g piščančjih prsi
- 100g korenja
- 50g rdeče paprike
- 100g buče cukete
- 40g pora
- 40g koromača
- 30g stebelne zelene
- Sezam
- Med
- Ingver
- Koriander
- Česen v prahu
- Sezamovo olje
- Sojina omaka
- Kalčki
- 300g ajdovih rezancev (lahko riževi ali pa kar spageti:)
Meso narežemo in damo v marinado sojine omake, žlice medu, koriandra, česena v prahu, naribanega ingverja in soli. Nahitro prepražimo.
Vso zelenjavo narežemo na tanke trakce. Zelenjavo dodamo čisto na koncu, ko je meso že skoraj gotovo, samo za 2 minutki, da ostane hrustljava. Malce solimo in dodamo malo sezamovega olja in sezam.
Dodamo kuhane ajdove testenine in premešamo.
Vrsto zelejave dodajate poljubno. Ekipa Družinskih izletov vam predlaga, da svojo varjanto dodelate kar sami-kar imate v hladilniku "za ponucat".
Recept je pripravila Ana Podobnik iz Sweetly.si