SOLATA S HOBOTNICO IN KALČKI RUKOLE
Ste tudi vi med tistimi, ki kot otrok niste upali poiskusiti lignjev in hobotnice in vam je žal za vse te mesece/leta nevednosti? Enako. Dokler vas ni nekdo prisilil, da pogoltnete ligenj in naposled le ugotovite, da so morske jedi oz. sadeži res njamiiiiii. Ker so ribe zdrave je že prav, da se prav morske jedi večkrat znajdejo na jedilniku naših otrok. In ker smo ta teden posvetili kalčkom, nekaj idej za sožitje morskih okusov in doma sveže pridelane zelenjavice (kalčkov). Ker to gre skupaj kot Jay Z in Beyonce...
Gojenje kalčkov rukole. Kalčke namočimo samo za 10 minut saj se močno zasluzijo. Prav zaradi tega zahtevajo kaljenje na pladnu. Najlažje je kaliti na pladnu in papirnati brisački, da malo dlje zadrži vlago. Namakamo in spiramo 3x dnevno. Kalčke rukole gojimo na svetlobi, zrastejo pa v približno enem tednu. Slasten okus kalčkov rukole se odlično poda k mediteranski kuhinji. Imajo antioksidativne lastnosti in okrepijo imunski sistem.
Solata s hobotnico in kalčki rukole.
- 1kg hobotnice (jušna zelenjava v kateri skuhamo hobotnico)
- 0,5 kg krompirja
- 300 g paradižnika
- 60 g oliv
- 40g kaper
- Sol
- Rožmarin
- Limonin sok
- Olivno olje
Zamrznjeno hobotnico damo v krop (z jušno zelenjavo, poprom in listom lovorja) in kuhanm cca 1 uro. Vode ne smemo solit, ker bo vse skupaj prevec slano.
Še vročo hobotnico olupimo. Ko se ohladi narežemo na koščke.
Krompir narežemo na kocke, skuhamo in ohladimo.
Paradižnik in olive narežemo.
Ohlajene sestavine zmešamo in začinimo. Kalčke rukole začinimo z olivnim oljem limono in soljo. In potresemo po vrhu solate.
Zraven se odlično poda popečena bageta z domačim zeliščnim maslom ali avokadovim tatarjem.
Mediteransko dobroto je zakuhala Ana Podobnik iz Sweetly.si, ki skesano priznava, da zaradi kalčkov znemarja sladke recepte. Nam je prav, samo, da nismo lačni.