SOLATA S HOBOTNICO IN KALČKI RUKOLE

Ste tudi vi med tistimi, ki kot otrok niste upali poiskusiti lignjev in hobotnice in vam je žal za vse te mesece/leta nevednosti? Enako. Dokler vas ni nekdo prisilil, da pogoltnete ligenj in naposled le ugotovite, da so morske jedi oz. sadeži res njamiiiiii. Ker so ribe zdrave je že prav, da se prav morske jedi večkrat znajdejo na jedilniku naših otrok. In ker smo ta teden posvetili kalčkom, nekaj idej za sožitje morskih okusov in doma sveže pridelane zelenjavice (kalčkov). Ker to gre skupaj kot Jay Z in Beyonce...

Gojenje kalčkov rukole. Kalčke namočimo samo za 10 minut saj se močno zasluzijo. Prav zaradi tega zahtevajo kaljenje na pladnu. Najlažje je kaliti na pladnu in papirnati brisački, da malo dlje zadrži vlago. Namakamo in spiramo 3x dnevno. Kalčke rukole gojimo na svetlobi, zrastejo pa v približno enem tednu. Slasten okus kalčkov rukole se odlično poda k mediteranski kuhinji. Imajo antioksidativne lastnosti in okrepijo imunski sistem.

Solata s hobotnico in kalčki rukole.

  • 1kg hobotnice (jušna zelenjava v kateri skuhamo hobotnico)
  • 0,5 kg krompirja
  • 300 g paradižnika
  • 60 g oliv
  • 40g kaper
  • Sol
  • Rožmarin
  • Limonin sok
  • Olivno olje

Zamrznjeno hobotnico damo v krop (z jušno zelenjavo, poprom in listom lovorja) in kuhanm cca 1 uro. Vode ne smemo solit, ker bo vse skupaj prevec slano.
Še vročo hobotnico olupimo. Ko se ohladi narežemo na koščke.
Krompir narežemo na kocke, skuhamo in ohladimo.
Paradižnik in olive narežemo.
Ohlajene sestavine zmešamo in začinimo. Kalčke rukole začinimo z olivnim oljem limono in soljo. In potresemo po vrhu solate.
Zraven se odlično poda popečena bageta z domačim zeliščnim maslom ali avokadovim tatarjem.

Mediteransko dobroto je zakuhala Ana Podobnik iz Sweetly.si, ki skesano priznava, da zaradi kalčkov znemarja sladke recepte. Nam je prav, samo, da nismo lačni.

Bliža se najstrašnejša noč v letu. Bu hu. Tukaj so strašni duhci, ki pa so na srečo ne le strašni, temveč tudi slastni.

Poglej recept ...

Velika noč mora zadišat po slastni potički. Da pa bo zanimiva tudi za naše najmlajše, je tale recept, letos odlična verzija vsem dobro znane klasike. Si bolj za sladek ali slan nadev? Preiskusi oba in izberi svojega najljubšega.

Poglej recept ...

Super ideja za ustvarjanje z mulci v kuhinji. Rezultat- NAJboljša čokolada in to kar HOME-MADE. Okus lahko poljubno določite po dnevnem navdihu. Čokolada s suhim mangom in praženimi mandlji ali brusnicami. Čokoladice so lahko tudi lepo darilo za praznike ali rojstni dan.

Poglej recept ...

Noč čarovnic je skoraj pred vrati. Komaj čakamo! Še ena priložnost, da smo lahko malo otročji;) in nov izgovor za packanje v kuhinji z našimi mulčki. Korenčkova torta z duhci in pajkci.

Poglej recept ...

A je še kdo med vami, ki polovico dneva razmišlja kaj bi dobrega pojedel? :) A? No, no, nikar tako sramežljivo. Saj smo sami domači. Dejstvo je, da ko smo lačni, prav tekne en dober sendvič. Poznaš CLUB SENDVIČ?

Poglej recept ...

Kam z odvečnimi bananami? Kam? Ja v muffine, but of kors. Naj se vam bananice ne smilijo, otroški prstki naj jih ustvarjalno zmečkajo in WOLAAA -čudovite mini tortice so kot nalašč, da povabite na obisk taščo in se považite, kako se naredi nekaj NA HITRO.

Poglej recept ...

Bliža se pust in prav gotovo ne gre brez slavnih krofov. Da pa bodo prazniki morda malenkost bolj zdravi, a vseeno sladki, pripravite v pečici pečene krofke. Le te pa okrasite z glazuro iz naravnih barvil.

Poglej recept ...