NAJBOLJ STRAŠLJIVA TORTA
Noč čarovnic! Komaj čakamo! Še ena priložnost, da smo lahko malo otročji;) in nov izgovor za packanje v kuhinji z našimi mulčki. Duhci, duhci, duhci...je še koga strah duhov? Tako sladke imamo mi zelo radi. Za tole sladko strašljivo presenečenje je poskrbela Ana iz Sweetly.si, mi pa smo poskrbeli, da je torta...puH....izginila. Hmmmm...imate tudi vi duhce v hiši?
PAJKI-enostavni piškoti (za okrasitev):
Sestavine:
- 100 g sladkorja
- 200 g masla
- 300 g moke
- 1 jajce
Postopek priprave:
Vse sestavine hitro zgnetemo v testo. Najbolje da damo v hladilnik čez noč, da se sladkor nekoliko stopi. Testo pol ure pred izdelavo vzamemo iz hladilnika, da se nekoliko omehča in je oblikovanje lažje. Oblikujemo majhne kroglice in jih malce pritisnemo ob peki papir. Pečemo 15 minut na 160 C. Ko so pečeni lahko takoj na piškotke položimo čokoladne kroglice ki predstavljajo telo naših pajkcev. Zaradi vročega testa se bo čokolada dobro prijela na piškotke. Ko se popolnoma ohladijo, nadaljujemo z dekoriranjem. Pričvrstimo očke in s stopljeno čokolado narišemo pajkove nogice. Polovico piškotkov prihranimo, ker bodo podlaga za naše duhce.
DUHCI INDIJANČKI:
- 85 g sladkorja
- 2 beljaka
- 150 g sladkorja
- 0.5 dl vode
150 g sladkorja in vodo pristavimo na štedilnik in segrevamo, da dosežemo 116 C. Če imamo uporabimo termometer za živila, če nimamo naredimo preizkus z vilico: vilico pomočimo v vročo sladkorno mešanico - in pihnemo. Če se naredi mehurček je temperature prava, če je temperature še prenizka bo mešanica takoj stekla po vilici in mehurčka ne bo. Malo preden se sladkorna mešanica ogreje na željeno temperaturo, začnemo miksati beljake, katerim postopoma dodamo sladkor, da nastane sneg. Vroč sladkor prilijemo mešanici in miksamo, da se nekoliko ohladi. V pomoč nam naj bodo naši otroci, uživali bodo v pripravljanju tako torte, kot okrasitve. Maso damo v vrečko za dresiranje in na piškotke nabrizgamo željene oblike, ter pospravimo v hladilnik za najmanj 30 minut. Ohlajene indijančke dekoriramo z očkami, za še slajše duhce pa jih pred tem lahko namočimo v stopljeno belo čokolado, kateri primešamo žlico olja. Njamiiii!
OKRASITEV JE PRIPRAVLJENA!...zdaj pa še TORTA in to korenčkova!
Sestavine za korenčkovo tortico:
- 250 g mandljev
- 100 g kokosove moke
- 60 g kokosa
- Ščep cimet
- Ščep soli
- Pecilni prašek
- 4 jajca
- 100 g medu
- 80 g Spekulas ali mandljevega namaza
- 80 ml mleko
- 100 g masla
- 400 g naribanega korenja
- 80 g namočenih rozin
- 100 g praženih mandljev
Mandlje kokosovo moko, kokos, cimet, sol, pecilni prašek zmešamo v prvi posodi. V drugi posodi zmešamo jajca, med, namaz, stopljeno maslo. Vse skupaj zmešamo in primešamo naribano korenje ter rozine in mandlje. Maso razdelimo v 3 pekače in pečemo 20 minut na 160 C. Biskvit pred nadaljnjimi postopki ohladimo.
Za premaz biskvita:
- 250g jagod
- 50g kokosovega sladkorja
- 2 žlici pudinga
Jagode pokuhamo, da se razmehčajo in jih nekoliko zmiksamo. Primešamo sladkor in puding, da dobimo gosto mešanico. Pustimo, da se ohladi in z njo premažemo vsako plast biskvita.
Krema:
- 350g kremnega sira
- 150g mascarpone Kreme
- 100g stepene sladke smetane
- Vaniljeva pasta
Kremni sir mascarpone in vaniljo zmiksamo da je brez grudic. Primešamo stepeno sladko smetano.
Biskvite z jagodami premažemo še s kremo in sestavimo našo tortico. Pustimo čez noč in naslednji dan dekoriramo v duhu NOČI ČAROVNIC.
Veliko ustvarjalne zabave vam želi ekipa Družinskih izletov ter mojstrica tort Ana iz Sweetly.si.