PEČENI KROFKI Z NARAVNIMI BARVILI
Bliža se pust in prav gotovo ne gre brez slavnih krofov. Da pa bodo prazniki morda malenkost bolj zdravi, a vseeno sladki, pripravite v pečici pečene krofke. Le te pa okrasite z glazuro iz naravnih barvil. Pod prste, no natančneje pod kuhalnico;) smo tokrat gledali Ani Podobnik, ki s svojimi slaščičarskimi stvaritvami poskrbi za marsikatero praznovanje. In ker je pust en velik žurRRR, ki ga ponavadi spremljajo odlične slaščice, smo jo prosili, da nam zaupa njen NAJLJUBŠI PUSTNI RECEPT.
Ana je z nami delila malo bolj zdravo različico krofov, ki so za piko na I okrašeni z glazuro iz naravnih barvil in zelo atraktivnega videza, se strinjate? In še preden rečeš KROOFFFff...jih že ni več.
Potrebujemo:
- 120 g moke (180 g moke)
- 50 g sladkorja
- 1/2 vrečke suhega kvasa
- ščep soli
- 160 ml toplega mleka
- 15 g stopljenega masla
- 2 rumenjaka
- 1 žlička vanilij paste vanilij sladkor
V posodi zmešamo 120 g moke, sladkor, kvas in vanilij sladkor. Mleko in maslo segrejemo, dodamo 2 rumenjaka premešamo, dodamo suhim sestavinam in dobro premešamo. Na toplem pustimo vzhajati 10 minut. Ko se na površini vzhajane mešanice naredijo mehurčki, postopoma dodamo preostalo moko, kateri smo primešali sol. Testo dobro zgnetemo (10 minut). Po potrebi dodamo še malo moke, testo se ne sme prijemati na prste.
Na toplem vzhajamo 1 uro. Na pomokani površini razvaljamo testo na debelino 1.5 cm. Izrežemo krofke premer 5 cm (če delamo krofke z luknjo, naredimo dovolj velike, ker krofki močno vzhajajo in se bo luknja med peko zaprla. Ostanke lahko ponovno razvaljamo in naredimo krofke ali pa testo prepustimo našim najmlajšim, da oblikujejo svoje mojstrovine.
Naše krofke prestavimo na pladenj obložen s peki papirjem, premažemo z malo olja in pustimo vzhajati 45 minut. V ogreti pečici na 160°C pečemo 20-25 minut. Krofke pustimo, da se ohladijo, nato pa jih po želji napolnimo z marmelado in dekoriramo. In nato sledi tisto, kar je pri vseh ustvarjanjih z otročki najboljši del OKRAŠEVANJE;)
Namig:
- za ušeska in krila živalic lahko uporabite mandlje ali sladkorne penice,
- za rumeno obarvano čokolado, beli čokoladi dodajte kurkumo,
- za rdečo barvo uporabite prah rdeče pese,
- za zeleno bučina semena.
Pa dober tek!
Ano Podobnik najdete na SWEETLY.SI in njena strast do peke ter ustvarjanja čudovitih, okusnih slaščic je prav nalezljiva:) In ker so tudi nas njene ideje povsem navdušile, smo jo prosili, da za naš portal Družinski izleti deli namige in nasvete za KUHARIJO Z NAŠIMI MULČKI. Ker se Ana, sicer že od malega v družini srečuje tudi z alergijami na različna živila, je temu posvetila tudi svojo diplomsko nalogo Priprava sladic, kljub omejitvam, brez glutena, jajc, laktoze. Zdrave in lepe rojstnodnevne torte, kolački in čokoladne lizike izpod Anine kuhalnice so prava atrakcija na otroških rojstnodnevnih zabavah.