MINI PITICE S ŠPINAČO IN SIROM

Potrebujete:

  • 250 g moke
  • 120 g masla
  • 1 žlička soli
  • 100 g sira (edamca)
  • 400 g špinače
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • 1,5 dl mleka
  • 5 jajc
  • 1 ščepec popra
  • 0,5 žličke muškatnega oreščka

 

NAVODILA ZA MALE KUHARJE IN KUHARICE TER NJIHOVE NADZORNIKE (STARŠE)

1. Operemo špinačo in jo dobro odcedimo. Skupaj s peteršiljem jo na drobno sesekljamo.

2. V kozico nalijemo štiri žlice hladne vode, nato dodamo 120 g masla ter sol. Sestavine stopimo na zmernem ognju, nato pa ohladimo.

3. V skledo stresemo 250 g moke in jo s kuhalnico zmešamo z raztopljenim maslom. Testo mora odstopiti od sklede. Pomokamo pult in razvaljamo testo na približno pet milimetrov debelo. S kozarci iz testa izrežemo krogce, ki jih oblikujemo v skledice, ali pa si pomagamo z modelčki, ki jih (preden položimo vanje testo) namažemo z maslom. Testo, ki visi iz modelčkov, odrežemo ali zavihamo navznoter. Modelčke damo za eno uro v hladilnik, nato pa v ogreto pečico na 200°C za dobrih pet minut (testo mora dobiti rumenkasto barvo).

4. Špinačo prepražimo na olivnem olju (približno tri minute). V posodici razžvrkljamo smetano, mleko, jajca, sol, sveže mleto poprovo mešanico, peteršilj in muškatni orešček. Sir naribamo.

5. Temperaturo pečice znižamo na 180°C. Porumenelo testo vzamemo iz pečice in ga obložimo z naribanim sirom. V posodico dodamo žličko pražene špinače in vse skupaj zalijemo do vrha s smetanovim prelivom. Po vrhu potresemo še malo peteršilja in vse skupaj položimo v pečico za od 20 do 30 minut.

Pečene pitice vzamemo iz pečice, nekoliko ohladimo, skrijemo v nahrbtnik in postrežemo (zelo) lačnim mulcem. Če vprašajo kaj je to zeleno, si lahko brez slabe vesti izmislite, da je to kivi ;)