MINI PITICE S ŠPINAČO IN SIROM

Potrebujete:

  • 250 g moke
  • 120 g masla
  • 1 žlička soli
  • 100 g sira (edamca)
  • 400 g špinače
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • 1,5 dl mleka
  • 5 jajc
  • 1 ščepec popra
  • 0,5 žličke muškatnega oreščka

 

NAVODILA ZA MALE KUHARJE IN KUHARICE TER NJIHOVE NADZORNIKE (STARŠE)

1. Operemo špinačo in jo dobro odcedimo. Skupaj s peteršiljem jo na drobno sesekljamo.

2. V kozico nalijemo štiri žlice hladne vode, nato dodamo 120 g masla ter sol. Sestavine stopimo na zmernem ognju, nato pa ohladimo.

3. V skledo stresemo 250 g moke in jo s kuhalnico zmešamo z raztopljenim maslom. Testo mora odstopiti od sklede. Pomokamo pult in razvaljamo testo na približno pet milimetrov debelo. S kozarci iz testa izrežemo krogce, ki jih oblikujemo v skledice, ali pa si pomagamo z modelčki, ki jih (preden položimo vanje testo) namažemo z maslom. Testo, ki visi iz modelčkov, odrežemo ali zavihamo navznoter. Modelčke damo za eno uro v hladilnik, nato pa v ogreto pečico na 200°C za dobrih pet minut (testo mora dobiti rumenkasto barvo).

4. Špinačo prepražimo na olivnem olju (približno tri minute). V posodici razžvrkljamo smetano, mleko, jajca, sol, sveže mleto poprovo mešanico, peteršilj in muškatni orešček. Sir naribamo.

5. Temperaturo pečice znižamo na 180°C. Porumenelo testo vzamemo iz pečice in ga obložimo z naribanim sirom. V posodico dodamo žličko pražene špinače in vse skupaj zalijemo do vrha s smetanovim prelivom. Po vrhu potresemo še malo peteršilja in vse skupaj položimo v pečico za od 20 do 30 minut.

Pečene pitice vzamemo iz pečice, nekoliko ohladimo, skrijemo v nahrbtnik in postrežemo (zelo) lačnim mulcem. Če vprašajo kaj je to zeleno, si lahko brez slabe vesti izmislite, da je to kivi ;)

Kam z odvečnimi bananami? Kam? Ja v muffine, but of kors. Naj se vam bananice ne smilijo, otroški prstki naj jih ustvarjalno zmečkajo in WOLAAA -čudovite mini tortice so kot nalašč, da povabite na obisk taščo in se považite, kako se naredi nekaj NA HITRO.

Poglej recept ...

Bliža se pust in prav gotovo ne gre brez slavnih krofov. Da pa bodo prazniki morda malenkost bolj zdravi, a vseeno sladki, pripravite v pečici pečene krofke. Le te pa okrasite z glazuro iz naravnih barvil.

Poglej recept ...