TOAST S POROVIMI KALČKI IN LOSOSOM
Super idejca za popestritev zimskega obroka z vsaj pestjo domače zelenjave, ki jo lahko pridelate kar doma na kuhinjskem pultu pred očmi vaših mulčkov in to v samo enem tednu. Oziroma lahko mali kuharji pri gojenju zelenjavice pridno sodelujejo. In kaj copramo tokrat?;)
Tooooo sooo KALČKI. Vsa slava jim. Pokesano priznamo, da smo jih vzljubili šele pred kratkim, a zato naše navdušenje nad skrivno zakladnico vitaminov, s še večjim veseljem, delimo z vami.
Pravzaprav kalčke lahko uporabite kjerkoli, nekaj idej vam predstavimo tu, na našem blogu. Potem pa sami raziskujte možnosti uporabe naprej in nam sporočite kakšne receptke vam je uspelo pripraviti doma.
Vzreja kalčkov je odvisna od vrste semen, katere boste uporabili. Nekateri zahtevajo gojenje na kalilnih pladnih, nekateri v kozarcih. Ene moramo gojiti na svetlobi, spet druge v temi. Obvezno morate uporabiti seme, ki je namenjeno gojenju kalčkov, zaradi samega tretiranja semen. Na embalaži semen je navedeno kakšno gojenje je potrebno, da bodo kalčki uspeli.
Porove kalčke je potrebno najprej namakati v vodi 10 ur. Zahtevajo gojenje v kozarčku in na svetlobi, da razvijejo čudovite zelene kalčke. Vsakodnevno spiranje 3x na dan in vlaženje je ključnega pomena, da kalčki zrastejo v cca 10 dneh. Imajo intenziven vonj in okus po poru. Bogati so z vitamini (A, B, C, E) in minerali posebno s kalcijem, fosforjem, železom in magnezijem. Znižujejo holesterol in krepijo imunski sistem organizma. Zdaj, ko gremo proti 40im, nas je prepričalo predvsem tisto o holesterolu;) Odlični so v solatah, podajo se k mesnim in ribjim jedem, odlični so tudi v juhah, omletah in polenti.
Tokrat pa ena slastna večerja ali malica, nad katero bodo navdušeni tudi vaši otroci. Toast s porovimi kalčki in lososom.
Sestavine:
- Polnozrnat toast
- Melancana
- Dimljen losos
- Sir
- Bazilični pesto
- Porovi kalčki
Melancane narežemo na rezine, solimo in jih pustimo nekaj minut, da spustijo vodo. Namažemo z oljem in solimo in jih popečemo kar v toasterju. Toaste namažemo s pestom, obložimo s sirom, melancanami in dimljenim lososom in seveda kalčki. Popečemo, da se sir stopi in ...dobr tek. Nekaj svežih kalčkov potresemo še po vrhu toasta, saj izgledajo res NJAMIIII.
Recept nam je zaupala Ana Podobnik iz Sweetly.si, ki pridno skrbi, da Družinski izleti nismo podhranjeni.
